Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Colaboratorii Centrului de Monitorizare a Traficului Rutier au rămas în arest

Арест
Арест - Sputnik Moldova
Abonare
Judecata a satisfăcut demersul procurorilor și i-a plasat în arest preventiv pe colaboratorii Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier care au fost reținuți, fiind suspectați de corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu.

CHIȘINĂI, 19 feb — Sputnik. Doi colaboratori ai Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier, care au fost reținuți marți, fiind suspectați de corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu, au fost plasați vineri în arest preventiv pentru 30 de zile, a declarat pentru jurnalistul Sputnik procurorul Victor Munteanu.

Marți, procurorii și colaboratorii MAI au efectuat percheziții în cadrul a două dosare penale inițiate pe numele colaboratorilor Centrului  Unic de Monitorizare a Traficului Rutier. În consecință, două persoane au fost arestate.

„Demersul procurorilor a fost satisfăcut. Ambii învinuiți sunt plasați în arest preventiv pentru 30 de zile în Izolatorul Centrului Național Anticorupție. Ei nu-și recunosc vina. Scopul nostru este de a aduna probe care să dovedească contrariul", a spus Munteanu.

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Doi ofiţeri reţinuţi în urma percheziţiilor la Centrul unic de monitorizare INP

Procurorul nu a comunicat dacă în acest dosar mai figurează și alte persoane suspectate, subliniind că nu poate face acest lucru atât timp cât încă nu a fost stabilit statutul lor procesual.

Pe parcursul anchetei urmează a fi cercetate acțiunile ilegale ale persoanelor cu funcție de răspundere care pe durata anului trecut, în schimbul unei anumite sume de bani, acționau în favoarea unui șir de persoane fizice și juridice. Ultimele, în special, au fost scutite de achitarea amenzilor și de pedeapsa cu 2304 puncte de penalizare pentru încălcarea regulilor de circulație.

„Mijloacele tehnice confiscate încă nu au fost analizate până la capăt, deoarece este vorba de un volum foarte mare de date. Analizarea lor continuă", a precizat Munteanu.

Ancheta a demonstrat că, în schimbul unui punct de penalizare, colaboratorii Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier luau de la conducătorii auto de la 100 până la 500 de lei. Astfel, ei au „câștigat" în medie 230 de mii de lei. Conform datelor preliminare, prin acțiunile lor, acești colaboratori au prejudiciat bugetul cu peste 40 milioane de lei.

„Suma totală a prejudiciului va fi stabilită după finalizarea anchetei. Conducătorii auto care au dat mită riscă o pedeapsă pentru „corupere activă", a specificat procurorul.

Pe acest caz au fost deschise două dosare penale. Articolul 324 CP al RM prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de 7 ani, iar articolul 327 prevede 3 ani privațiune de libertate.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, nu exclude că și pe șeful Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier îl așteaptă pedeapsa în cazul în care se va constata că a participat la realizarea acestei scheme criminale.

Fluxul de știri
0