Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Marian Lupu, copreședinte al Adunării Parlamentare Euronest

© Sputnik / Мирослав РотарьМаринан Лупу
Маринан Лупу - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Adunării Parlamentare Euronest l-a ales pe liderul democraţilor din Moldova, Marian Lupu, în funcţia de copreședinte al Adunării Parlamentare Euronest.

CHIŞINĂU, 19 feb – Sputnik. Preşedintele Partidului Democrat din Moldova va exercita, pe parcursul anului în curs, funcția de copreședinte al Adunării Parlamentare Euronest. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Biroului Adunării Parlamentare Euronest, care a avut loc la Bruxelles.

"Adunarea Parlamentară Euronest reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic și o platformă de dialog dintre Parlamentul European și partenerii estici ai Uniunii Europene. Această structură își propune să susțină apropierea dintre Uniunea Europeană și țările din est, inclusiv prin încurajarea eforturilor acestora din urmă pentru reformă politică, economică şi socială", se menţionează în comunicatul PD.

Годовщина вывода советских войск из Афганистана - Sputnik Moldova
Politică
Filip: vrem să scoatem Moldova de sub monitorizarea APCE

Lupu a declarat că este onorat să reprezinte Republica Moldova la un nivel atât de înalt în structurile europene și a propus ca în cadrul Euronest să fie creată o platformă de colaborare cu țările semnatare ale Acordului de Asciere la UE, propunere acceptată de către membrii Biroului. S-a decis ca în primul trimestru al anului curent să fie organizată deja prima reuniune a delegațiilor naționale semnatare ale Acordului de Asociere — Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

De asemenea, o altă decizie luată a fost extinderea componenței Biroului cu reprezentanți din toate grupurile politice din cadrul Parlamentului European, respectiv cu membri din structurile de colaborare parlamentară bilaterală.

În timpul  vizitei la Euronest, liderul PDM a avut întrevederi și discuții bilaterale cu Heidi Hautala, președinta delegației Parlamentului European în cadrul Euronest, cu Petras Austrevicius, vicepreședinte ALDE, raportor pentru Republica Moldova în cadrul EP și Dirk Schuebel, șeful Departamentului pentru țările Parteneriatului Estic în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă. Interlocutorii  avut un schimb de opinii referitor la situația din Republica Moldova, problemele existente și căile de soluționare ale acestora. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri au fost discutate instrumentele de amplificare și dinamizare a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Fluxul de știri
0