Problema imigranților: "Schengen protejat" și Grecia vulnerabilă

© REUTERS / Alexandros AvramidisMigranten an der Grenze Mazedonien-Griechenland
Migranten an der Grenze Mazedonien-Griechenland - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul rus consideră că problema imigranților și politica toleranței Europei pot provoca un colaps în țările UE.

CHIȘINĂU, 19 feb — Sputnik. Comentând pentru radio Sputnik problema migrației, care a fost discutată la summitul UE, expertul de la Institutul de cercetări internaționale al ISRIM, Leonid Gusev, a remarcat că participanții la forum vor discuta, fără îndoială, și problema privind consolidarea controlului frontalier la hotarul zonei Schengen.

"La fel, există neclarităţi în ceea ce priveşte colaborarea cu Turcia. Bruxelles-ul promite sume importante pentru Ankara, rugând în schimb autoritățile turce să nu mai accepte refugiați pe teritoriul său. Potrivit experţilor, în fiecare zi în Turcia sosesc câte 10 mii de persoane", a subliniat Gusev.

Ситуация с мигрантами в Германии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Europa le face un deserviciu imigranților din Orientul Apropiat

Aceeași situație se observă și în Grecia, unde autoritățile au amenajat adăposturi pentru imigranți pe cinci insule.

"Recent, locuitorii uneia dintre ele, Cosa, au organizat un miting împotriva aflării acolo a imigranților. Toate acestea se suprapun peste situația economice dificile a Greciei", a adăugat Gusev.

El a subliniat că politica de toleranță care a fost promovată pe parcursul ultimilor 30 de ani generează o situație duplicitară în UE. Autoritățile din țările Europei încearcă, pe de o parte, să nu lezeze pe nimeni în drepturi, iar pe de alta — să prevină consecințele negative. De cele mai multe ori, potrivit expertului, aceste două linii de comportament sunt incompatibile.

Fluxul de știri
0