Prognoza expertului: Marea Britanie ar putea ieși în curând din UE

© REUTERS / Peter NichollsBritische Polizei in London
Britische Polizei in London - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit politologului Ilia Kiselev, UE nu are posibilitatea să-i acorde Londrei exclusivităţile solicitate.

CHIȘINĂU, 18 feb — Sputnik. Sunt sigur că, până la urmă, Marea Britanie va ieși din componența Uniunii Europene, a declarat joi pentru corespondentul Sputnik politologul Ilia Kiselev, comentând chestiune eventualei ieşiri a ţării din UE.

Брифинги участников саммита Группы двадцати, David Cameron - Sputnik Moldova
Politică
Experţi: dacă-i va fi convenabil, Marea Britanie va părăsi UE fără nicio ezitare

La Bruxelles, pe data de 18 — 19 februarie, se desfășoară summitul UE în cadrul căruia ar putea fi aprobat proiectul modificării condițiilor de membru al UE pentru Marea Britanie. Solicitările premierului britanic David Cameron se referă la patru domenii: concurența, suveranitatea, politica socială și administrarea economică. Cel mai complicat pentru UE este să accepte solicitarea Londrei de a i se acorda dreptul de a nu plăti indemnizații sociale imigranților din țările UE pe parcursul primilor patru ani după sosirea lor în Marea Britanie. Împotriva acestui punct sunt țările membre UE est-europene.

„Șansele ieșirii Regatului Unit din componența UE sunt foarte mari. Marea Britanie întotdeauna s-a izolat de continentul european. În afară de aceasta, deși UE a trecut la moneda euro, Londra a reușit totuși să păstreze lira sterlină", a menționat Kiselev.

Potrivit acestuia, pentru a menține Marea Britanie în componența UE, Comisia Europeană trebuie să facă mari concesii, lucru pentru care nu este pregătită.

„Ieșirea Marii Britanii va fi o mare lovitură pentru UE atât din punct de vedere geopolitic, cât și financiar. Totodată, acest eveniment va submina prestigiul Bruxelles-ului pe arena internațională", a adăugat politologul.

Referendumul din Marea Britanie privind problema menținerii calității de membru al UE trebuie să se desfășoare cel târziu la sfârșitul anului 2017. Însă, potrivit mai multor prognoze, acesta ar putea avea loc în iunie anul curent. Prim-ministrul Regatului Unit, David Cameron, consideră că este mai bine ca țara sa să rămână în Uniunea Europeană, dar cu condiția efectuării unor reforme serioase și revizuirii condițiilor de membru al UE pentru Marea Britanie.

Fluxul de știri
0