Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Voronin a identificat un grup de „turişti" în Parlamentul moldovenesc

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a dat o apreciere fenomenului „migrărilor" în masă a deputaţilor în organul legislativ suprem al ţării.

CHIŞINĂU, 18 feb — Sputnik. Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a calificat plecările deputaţilor din fracţiuni drept „turism parlamentar".

Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
În PLDM vor rămâne doar portarul și dereticătoarea

După alegerile generale din 2014, deputaţii din organului legislativ suprem al ţării au abandonat de nenumărate ori fracţiunile pe listele cărora au fost aleşi. Mai întâi, ex-premierul Iurie Leancă şi fostul vicepremier pentru reintegrare Eugen Carp au părăsit fracţiunea PLDM. Ulterior, din aceeaşi fracţiune au plecat preşedintele Comitetului Olimpic, Nicolae Juravschi şi deputatul Petru Ştirbate. Din fracţiunea socialiştilor a fost exclusă Lidia Lupu, iar după votul pentru Guvernul Filip, deputaţii liberal-democraţi au exclus din rândurile lor şapte deputaţi. Abandonarea în masă a fracţiunii comuniştilor s-a produs înainte de alegerea noului Cabinet de Miniştri, atunci plecând 14 deputaţi.

„Cu aceste trădări şi turism parlamentar este slăbită structura politică a statului, care s-a format în rezultatul alegerilor. În cazul de faţă, după alegerile din 2014. Alegătorii au votat pentru un anumit partid în număr concret. „Delegaţii" poporului, potrivit Constituţiei, sun obligaţi să activeze în parlament aşa după cum au fost aleşi. În caz contrar, un partid ar putea intra în Parlament cu şase deputaţi, iar apoi să acumuleze o majoritate parlamentară", a declarat Voronin.

Comuniştii intenţionează să pună la vot în Parlament o declaraţie cu privire la condamnarea corupţiei politice şi a migraţiei politice. Dacă documentul va fi susţinut, ulterior, potrivit şefului fracţiunii parlamentare a comuniştilor Ina Şupac, va fi creat un grup de lucru car va elabora un plan de modificare a legislaţiei în legătură cu respectivul fenomen.

Fluxul de știri
0