Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zeci de moldoveni au avut de suferit de pe urma cyber-infractorilor

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaРоскомнадзор может заблокировать доступ в Twitter
Роскомнадзор может заблокировать доступ в Twitter - Sputnik Moldova
Abonare
Săptămâna trecută, mai mulţi utilizatori din Moldova ai aplicaţiei de telefonie mobilă Viber au primit sms-uri în care erau rugaţi să telefoneze la un număr din străinătate, un minut de conversaşie ajungând pânî la 40 de lei.

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Utilizatorii aplicaţiei de telefonie mobilă Viber devin tot mai des victime ale escrocilor cibernetici, a comunicat marți Alexandru Fiti, șeful departamentului securitate informațională a Centrul de combatere a infracţiunilor cibernetice , într-un interviu excluziv pentru Sputnik Moldova.

El a subliniat că în acest caz a fost vorba de escrocherie.

Potrivit lui Fiti, săptămâna trecută, mai mulţi utilizatori din Moldova ai aplicaţiei de telefonie mobilă Viber au primit sms-uri în care erau rugaţi să telefoneze la un număr din străinătate,aflat în subordinea unei companii din Marea Britaniecarece  oferă servicii de telecomunicații. Apelurile la acest număr pot ajunge la 40 de lei pentru un minut și această metodă de escrocherie este cunoscută în toată lumea ca Phishing.

Metoda nu este prea dezvoltată în Republica Moldova, dar în lume este un fenomen foarte des întâlnit de infracționalitate.

Victime ai cyber-infractorilor au devenit zeci de cetățeni din țara noastră, a declarat Fiti, adăugând că escrocii pot acționa și prin alte aplicaţii, analogice Viber.

Interlocutorul a remarcat că pentru acest tip de escrocherie nu există nici un fel de limite tehnice, pot fi folosite sms-urile și alte aplicaţii cum ar fi Skype, WhatsUp, Telegram și multe altele.

Scop lor este de a convinge persoanele să telefoneze la acest număr. Deaceea, trebuie să fiți atenți la comunicatele care vin de pe numere care nu sunt înregistrate în agenda dumneavoastră, dar și de numerele cu format suspect.

Colaboratorii organelor de drept avertizează: pentru a nu deveni victime ale escrocilor, trebuie să fiți atenți atunci când folosiți diverse aplicaţii sau Internetul, dar și să nu reacționați la sms-urile și apelurile telefonice ale unor abonați necunoscuți. Cei care au avut deja de suferit din cauza acestor infractori sunt rugați să telefoneze la ”902”.

 

Fluxul de știri
0