Incredibil: cea mai ieftină benzină din lume se va scumpi de zece ori

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaРабота автозаправочной станции. Staţie PECO
Работа автозаправочной станции. Staţie PECO - Sputnik Moldova
Abonare
Cea mai ieftină benzină din lume, care până adineaori a costat numai 0,01 dolari (sau 1 leu şi 80 de bani, dacă e să calculăm în valuta naţională a Republicii Moldova), se va scumpi de zece ori. Între timp, în aproape toate ţările din lume carburanţii se ieftinesc pe fundalul deprecierii petrolului.

CHIŞINĂU, 18 feb – Sputnik. Venezuela este ţara în care preţurile la benzină sunt cele mai joase din lume, subliniază experţii agenţiei Alpari, care informează că autorităţile de la Caracas au decis să scumpească acest carburant pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

Astfel, în Venezuela benzina se va scumpi de zece ori, iar valuta acestei ţări va fi devalorizată cu 37 la sută.

gaz benzină pompă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Veste bună pentru şoferi: continuă să scadă preţul la benzină şi motorină

Un anunţ în acest sens a făcut chiar preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. Potrivit liderului de la Caracas, aceste măsuri sunt necesare pentru susţinerea economiei naţionale, care are de suferit din cauza ieftinirii petrolului.

Experţii subliniază că Venezuela a menţinut o perioadă îndelungată preţul benzinei la nivelul de 0,01 dolari pentru un litru. După scumpirea anunţată de Maduro, litrul de benzină în Venezuela va costa 0,97 de dolari.

Potrivit experţilor, aceste măsuri ar putea fi eficiente, însă trebuie să fie luate în considerare şi sentimentele populaţiei, care ar putea reacţiona violent, fapt care va destabiliza şi mai mult situaţia. În ţara respectivă, în 1989, au avut loc tentative de aplicare a unui „pachet liberal” de redresare economică, care însă a eşuat şi asta a provocat tulburări în masă, soldate cu mii de victime umane.

Totuşi, susţin economiştii, Venezuela are nevoie de un plan anticriză, iar măsurile urmează a fi luate neîntârziat. Indicatorii macroeconomici ai Venezuelei arată un regres evident. În 2015, inflaţia a constituit 109 la sută, iar rata dobânzii stabilită de banca centrală în decembrie 2015 a fost de 21,03 la sută. De asemenea, ponderea datoriei de stat faţă de PIB-ul naţional a ajuns la 49 la sută, chiar dacă rata şomajului este de numai 6 la sută şi nivelul de angajare a populaţiei în câmpul de muncă este de aproximativ 94 la sută. Cu alte cuvinte, oamenii devin tot mai săraci chiar dacă aproape fiecare are un loc de muncă.

În aceste condiţii Venezuela este foarte interesată de redresarea pieţei internaţionale a petrolului, or actualele preţuri extrem de joase provoacă ruinarea economiei acesteia.

Fluxul de știri
0