Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anul acesta, în Moldova trebuie să apară serviciul "112"

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaДежурная часть ГУ МВД по г. Москве
Дежурная часть ГУ МВД по г. Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Implementarea pe etape a serviciului telefonic "112" va începe din această primăvară și urmează să fie încheiată pe parcursul a doi ani.

CHIȘINĂU, 18 feb — Sputnik. Guvernul a adoptat un pachet de hotărâri care prevăd implementarea unui Serviciu Național Unic pentru apeluri de urgenţă, "112".

Decizia de creare a unui astfel de serviciu a fost adoptată de guvern încă în martie 2014. Însă ulterior au apărut dificultăţi în realizarea proiectului și probleme privind interacțiunea dintre poliție, salvare, pompieri și specialiștii de la gazificare. Ca rezultat, au fost elaborate un șir de hotărâri ale Guvernului, care au fost avizate în regim de urgenţă de către instituțiile de profil și au fost adoptate la ședința Cabinetului de Miniștri.

"Experiența demonstrează că pentru acordarea eficientă a ajutorului în situații de urgenţă deseori este necesară intervenția mai multor servicii. Apelul telefonic la numărul "112" va permite anunțarea în paralel a tuturor acestor servicii. Mai mult decât atât, datorită opțiunii de localizare geografică a apelului, timpul de chestionare a persoanei se va reduce cu 15-25 de secunde. Acest lucru este foarte important în situațiile de urgenţă", consideră ministrul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor Vasile Botnari.

Двух пострадавших в ДТП в Румынии молдаван, которых привезли в Кишинев, сразу доставили в Больницу скорой помощи - Sputnik Moldova
Societate
Medicii de la urgenţă au ieşit la protest din cauza şefului

Serviciul "112" trebuie să devină o structură separată, care va fi finanțată din bugetul de stat, din mijloace extrabugetare și din donații benevole. Apelurile telefonice la acest număr vor fi gratuite atât de la telefoanele staționare cât și de la cele mobile.

Începerea implementării serviciului numărului unic de telefon pentru situațiile de urgenţă este planificată deja pentru 2016. În primăvară este prevăzută achiziționarea mijloacelor tehnice, utilajului, programelor necesare și sistemelor informaționale. Pe parcursul a doi ani, serviciul va trebuie să activeze deja la capacitate deplină.

Fluxul de știri
0