Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

"Colegii" de proteste nu se mai pot înţelege

© Sputnik / Miroslav RotariProteste 24.01.2016 Протест 24.01.2016
Proteste 24.01.2016 Протест 24.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Partidului socialiștilor insistă că acțiunile antiguvernamentale să fie organizate în fiecare săptămână, iar liderul "Partidului Nostru" consideră că oamenii trebuie să iasă la proteste doar în cazul unor "situaţii concrete".

CHIȘINĂU, 17 feb — Sputnik. Protestele trebuie să aibă loc în fiecare săptămână, a declarat în ajun pentru jurnaliști liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon.

"Socialiștii rămân fermi pe poziție — doar prin proteste pașnice și consecvente, exercitând permanent presiuni asupra puterii, vom putea obține rezultate. Încercările de a chema oamenii la revoluție, la pătrunderea cu forța și acapararea clădirilor de stat, nu fac parte din scenariile noastre. Dacă cineva vrea să apeleze la aceste metode, este dreptul lui. Dar noi suntem împotriva unor astfel de acțiuni", a spus Dodon.

El a mai afirmat că în cadrul întâlnirii de marți cu "colegii" de proteste — Renato Usatîi și Andrei Năstase — socialiștii și-au prezentat poziția lor în ceea ce privește evoluţia de mai departe a evenimentelor.

"În primul rând, protestele trebuie continuate, în al doilea rând, nu trebuie să existe tentații geopolitice și simbolică de partid, deoarece transformăm în felul acesta mitingurile în acțiuni politice. În ce privește unde, când și cum, se va lua o decizie pentru fiecare caz în parte", a spus Dodon.

Кирилл Лучинский - Sputnik Moldova
Politică
PLDM aderă la iniţiativa protestatarilor de alegere a Preşedintelui

El a mai subliniat că socialiștii discută chestiunea organizării câtorva manifestații în această săptămână. "Noi discutăm acest lucru și în cel mai apropiat timp vom lua o decizie. Dar protestele trebuie să fie masive atunci când au loc ședințele Parlamentului. Pentru că decizia primordială care va duce la atingerea scopului principal, se ia anume în organul legislativ. Acțiuni de protest trebuie să aibă loc în fiecare săptămână. Spontan sau organizat, principalul este să fie pașnice și fără geopolitică, exercitând presiuni asupra puterii. Acestea vor fi acțiunile noastre", a spus Dodon.

Anterior, liderul "Partidului Nostru", Renato Usatîi, declara că oamenii au obosit din cauza protestelor interminabile și a anunțat organizarea unui miting de amploare în ziua primei ședințe a Parlamentului.

"Noi ne unim toți, ieșim la protest, după care totul se încheie repede. Nici un fel de marș. Le-am spus oamenilor că vom ieși doar în cazuri concrete", a spus Usatîi, adăugând că acțiunile de protest în ziua alegerilor șefului de la Curtea Supremă de Justiție, Mihail Poalelungi, și în ziua ședinței în dosarul "grupul Petrenco" au avut un caracter local.

Moldova a intrat în anul nou fără Guvern, pe fundalul unei crize aprofundate. Ca rezultat, cabinetul de miniștri a fost învestit doar la 20 ianuarie pe fundalul unor proteste de amploare ale opoziției, care sunt reluate periodic. Până la moment nu a fost adoptat bugetul de stat și politica fiscal-bugetară. Nu există deocamdată nici un memorandum cu Fondul Monetar Internațional, în care autoritățile își pun mari speranțe.

Fluxul de știri
0