Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Marian Lupu, despre şansele alegerii preşedintelui ţării de către Parlament

© Sputnik / Мирослав РотарьМаринан Лупу
Маринан Лупу - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele PD admite că procedura de alegere a preşedintelui ţării în Parlament din primăvara acestui an ar putea suferi eşec, dar dă asigurări că majoritatea parlamentară va face tot posibilul pentru a evita anticipatele.

CHIŞINĂU, 14 feb – Sputnik. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat săptămâna aceasta în cadrul unei conferinţe de presă că există riscul ca preşedintele ţării să nu poată fi ales de Parlament. 

„Există riscuri pentru un final de succes. Trebuie să fim realişti”, a declarat Lupu. 

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preşedintele Moldovei ar putea fi ales de popor. Parlamentul gata de referendum

Preşedintele PD susţine însă că majoritatea parlamentară va depune toate eforturile pentru a obţine alegerea şefului statului în Parlament şi astfel să fie evitate alegerile parlamentare anticipate.  

„Cei din majoritatea parlamentară suntem orientaţi spre încheierea cu succes a acestui proces. Vom depune toate eforturile, deoarece alegerile parlamentare anticipate în Moldova nu vor aduce pace şi linişte”,  a declarat democratul. 

Mandatul  actualului preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie 2016. Timofti a fost ales de Parlamentul RM la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de credinţă la 23 martie. Conform Constituţiei, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Potrivit Constituţiei, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. 

Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.

Fluxul de știri
0