Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

MAIA al Republicii Moldova evaluează viitoarea recoltă

© Flickr / Magalie L'AbbéФрукты из Албании
Фрукты из Албании - Sputnik Moldova
Abonare
MAIA tinde să monitorizeze întreg parcursul producției, din câmp și până la întreprinderile de prelucrare și consumator, inclusiv cel de peste hotare.

CHIȘINĂU, 16 feb — Sputnik. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova nu cunoaște care este volumul real al recoltei anuale. Șeful instituției, Eduard Grama, a declarat pentru agenția Sputnik că la ora actuală datele cu privire la recoltarea producției parvin de la Biroul Național de Statistică și nemijlocit de la producătorii agricoli.

„De exemplu, am avut multe livezi părăsite care, ulterior, au fost restabilite. Avem nevoie de tabloul real: ce a fost restabilit până în prezent și ce a mai rămas. Scopul registrului este de a controla și a duce evidența calității, precum și de a asigura supravegherea produsului. Dorim să știm unde se exportă și unde se prelucrează fructele și legumele moldovenești", a explicat Grama.

Засуха - Sputnik Moldova
Seceta și arșița creează condiţii neprielnice pentru viitoarea recoltă

Potrivit acestuia, noua metodă este introdusă inclusiv pentru a evita reexportul producţiei de legume şi fructe prin Moldova, precum și neachitarea impozitelor. Grama a menționat că uneori volumul recoltei și volumul exporturilor unor firme nu coincid.

„La registrul unic vor fi conectate Serviciile Vamal și Fiscal. Astfel, dacă o anumită firmă a înregistrat 100 de mii de tone de mere, ea deja nu va mai putea exporta din țară 200 de mii. În afară de aceasta, ea nu le va putea livra pentru prelucrare, deoarece și fabricile de conserve vor fi conectate la noul sistem", a declarat Grama.

Noul registru va ține cont de informațiile referitoare la chimicalele utilizate de către producătorii agricoli, precum și de informația cu privire la diversele controale la care a fost supusă o firmă sau alta. Toată informația o vor introduce în baza de date singuri fermierii. Pentru cazul în care cifrele indicate nu vor coincide cu situația reală, nu se va aplica o pedeapsă cu amendă. Totuși, ministerul de resort promite să efectueze pe parcursul anului controale selective în teritoriu. Se prevede ca noul registru să-și înceapă activitatea în 2017. 

Fluxul de știri
0