Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Seceta și arșița creează condiţii neprielnice pentru viitoarea recoltă

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaЗасуха
Засуха - Sputnik Moldova
Abonare
Vremea a acționat nefast asupra plantelor în ultimele săptămâni, determinând uscarea lor înainte de vreme și pierderea completă a umidităţii din solul.

 

CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Vremea secetoasă  înregistrată în a doua decadă a lui iulie din cauza regimului termic înalt și a deficitului de precipitații în cea mai mare parte a teritoriului RM, au creat condiții nefavorabile pentru formarea viitoarei recolte de culturi agricole, afirmă specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat al RM.

Жара в Москве - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din nou vreme toridă în Moldova. Cod portocaliu de caniculă

”Ziua, regimul termic înalt și insuficienţa precipitațiilor au contribuit la degradarea plantelor, la ofilirea mai devreme a frunzelor și la uscarea continuă a solului”, constată experții.

Potrivit ultimei prognoze ale meteorologilor specializaţi în agricultură, recolta de grâu şi porumb va constitui în medie pe republică 25-28 de centnere de pe hectar (roada medie în ultimii 10 ani a fost de 29 de centnere la hectar), iar cea de floarea soarelui – 14-16 centnere la hectar.

În intervalul 22 iulie — 27 iulie, în Moldova este iarăşi în vigoare ”codul portocaliu” de caniculă. Între 22-24 iulie, temperatura maximă în majoritatea raioanelor țării va atinge 33-35 de grade, iar de la 25 la 27 iulie va ajunge până la 36-38 de grade. Serviciul hidrometeorologic de stat a anunțat deja două avertizări de acest fel – la 7-9 iulie și la 18-20 iulie.

 

Fluxul de știri
0