Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Preşedintele Moldovei ar putea fi ales de popor. Parlamentul gata de referendum

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Andrian Candu a propus mai multe soluţii la revendicările protestatarilor, printre acestea fiind şi organizarea unui referendum cu privire la alegerea directă a preşedintelui ţării.

CHIŞINĂU, 29 ian – Sputnik. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a propus în această dimineaţă liderilor protestatarilor mai multe soluţii la revendicările înaintate de aceştia.

Speakerul şi-a exprimat regretul că cei trei lideri ai protestatarilor, Igor Dodon, Renato Usatâi şi Andrei Năstase, au refuzat să dea curs invitaţiei la un dialog cu preşedintele Parlamentului şi membrii majorităţii parlamentare.

Candu a propus soluţii la toate revendicările înaintate de manifestanţi. Preşedintele Parlamentului a declarat că majoritatea parlamentară acceptă organizarea unui referendum constituţional pentru alegerea preşedintelui ţării direct de cetăţeni.

„Vom aproba în Parlament decizia de organizare a referendumului respectiv. Aceasta poate avea loc chiar la una din primele şedinţe ale Parlamentului”, a declarat Candu.

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Protestatarii: nici un pas înapoi, vom merge până la capăt

Cât priveşte demiterea unor şefi de instituţii,  „situaţia e diferită de la o instituţie la alta. La CEC mandatele expiră chiar în februarie. Vrem să oferim posibilitate opoziţiei să-şi înainteze candidaţii. CNA şi CNI – aceste instituţii vor fi reformate. La Procuratura Generală urmează să fie votată legea cu privire la procuratura, care prevede o nouă modalitate de numire a procurorului general. La BNM conducerea deja e în proces de demisie”, a declarat Candu.

„Fiecare instituţie are particularitatea ei. De aceea era necesară o discuţie cu protestatarii pe fiecare caz”, a continuat speakerul.

Candu s-a referit şi la revendicarea manifestanţilor de a-l elibera pe Grigore Petrenco.

„Eliberarea lui Petrenco nu ţine de politic. Este ilegal să intervenim în actul justiţiei. Le propun protestatarilor să creeze o comisie la nivel de Parlament care să urmărească cum evoluează acest caz. Comisia pentru drepturile omului prezidată de socialişti ar putea monitoriza acest proces”, a declarat Candu.

Preşedintele Parlamentului s-a referit şi la cererea protestatarilor de a-l demite din funcţie pe noul ministru de Interne Alexandru Jizdan. „Această revendicare nu-şi are acoperire. Acuzaţiile că poliţia a intervenit brutal în protestele din 20 ianuarie sunt nejustificate şi false”, a menţionat speakerul.

Proteste - Sputnik Moldova
De ce protestează opoziţia în Moldova

Şi, cea mai importantă revendicare — dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate.

„Parlamentul nu se poate autodizolva. Constituţia interzice acest lucru. În Legea Supremă sunt trei motive pentru dizolvarea Parlamentului: nealegerea preşedintelui ţării, neînvestirea Guvernului timp de trei luni şi nefuncţionalitatea Parlamentului timp de trei luni. Motive legale de dizolvare a Parlamentului nu sunt. Teza că demiterea Guvernului şi neînvestirea altuia ar putea genera alegeri anticipate, este falsă. Această revendicare nu ţine de voinţa noastră politică, ci de cadrul legal”, a specificat preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a declarat că există subiecte pe care s-ar putea găsi soluţii.

„Venim cu această ofertă şi, dacă există dorinţa reală de dialog, sunt sigur că vom ieşi din această criză. Suntem deschişi la un dialog constructiv cu cele trei grupuri de protestatari conduşi de Dodon, Năstase şi Usatâi. Uşa speakerului va fi deschisă pentru ei pentru a depăşi situaţia tensionată şi pentru a stabiliza Republica Moldova”, a concluzionat preşedintele Parlamentului.

Fluxul de știri
0