Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un membru al Guvernului, reţinut de CNA

© SputnikMAIA
MAIA - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Şeful Direcţiei juridice din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi directorul unei firme, reţinuţi de CNA într-un dosar de corupţie.

CHIŞINĂU, 11 feb – Sputnik. Şeful Direcţiei juridice din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi directorul firmei de construcţii SRL “Art Imobiliare SE” au fost reţinuţi, joi, în cadrul unui dosar de corupţie. Reţinerea a avut loc în urma unor percheziţii desfăşurate de ofiţerii CNA şi procurori în birourile de serviciu şi automobilele bănuiţilor.

Potrivit informaţiilor preliminare, şeful DJ şi agentul economic ar fi încercat să corupă un şef de direcţie din cadrul MAIA pentru ca acesta să nu susţină, într-un proces de judecată, poziţia oficială a Ministerului, dar să adopte un comportament favorabil agentului economic.

"În fapt, este vorba despre un proces de judecată, iniţiat împotriva SRL “Art Imobiliare SE” de către Institutul ştiinţifico-practic de horticultură şi tehnologii alimentare, subordonat MAIA. În demersul său, Institutul solicită anularea unui contract, încheiat în 2012 între Minister şi agentul economic, prin care MAIA a dat firmei în arendă un lot de pământ cu suprafaţa de 1 ha pentru construcţia unor locuinţe. Dat fiind faptul că blocurile nu au fost construite, Institutul s-a adresat în instanţa de judecată cu demersul de declarare a nulităţii contractului", se precizează într-un comunicat al Centrului Naţional Anticorupţie.

Bani, mită, corupţie, денги, коррупция, взятка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova, una dintre cele mai corupte ţări ale lumii

CNA a stabilit că şeful DJ, prin înţelegere prealabilă cu directorul firmei,  ar fi comis mai multe tentative de corupere în privinţa unui şef de direcţie din cadrul MAIA, propunându-i diferite sume de bani, inclusiv un apartament în Chişinău, pentru ca acesta să retragă în instanţă pretenţiile Ministerului faţă de agentul economic. Drept dovadă a actului de corupere serveşte şi o recipisă, semnată de directorul firmei, prin care acesta se obligă să ofere funcţionarului MAIA drept mită un apartament sau echivalentul a 25 000 de euro.

Potrivit denunţătorului, omul de afaceri i-ar fi cerut şefului de la MAIA restituirea recipisei întocmite în schimbul unui avans de 1000 de euro, menţionând că va achita în rate suma promisă. Astăzi, ofiţerii CNA l-au prins în flagrant pe directorul firmei, în momentul în care transmitea banii funcţionarului. Totodată, a fost reţinut pentru 72 de ore şi şeful Direcţiei juridice.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bărbaţii riscă până la 15 ani de detenţie.

Fluxul de știri
0