Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova, una dintre cele mai corupte ţări ale lumii

© Sputnik / Rodion ProcaBani, mită, corupţie, денги, коррупция, взятка
Bani, mită, corupţie, денги, коррупция, взятка - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova se află pe locul 103 din 168 de ţări în clasamentul Indicelui Percepţiei Corupţiei, lansat miercuri de Transparency International.

CHIŞINĂU, 27 ian – Sputnik. În 2015, Republica Moldova a înregistrat un scor al Indicelui Percepţiei Corupţiei (IPC) de 33 puncte, cu 2 puncte mai puţin decât în anul 2014, rămânând pe locul 103 din 168 de ţări incluse în clasament. 

La 27 ianuarie, Transparency International a lansat la Berlin IPC pentru anul 2015. În pofida faptului că fenomenul corupţiei rămâne încă omniprezent, numărul ţărilor care şi-au îmbunătăţit scorul IPC a depăşit numărul celor în care situaţia s-a înrăutăţit. IPC este un indice agregat care reflectă nivelul perceperii corupţiei în diferite ţări ale lumii. Indicele este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

Валерий Стрелец и Йоханнес Хан - Sputnik Moldova
Funcționarii europeni atenţionează iarăşi Moldova privind lupta cu corupția

Clasamentul IPC cuprinde 168 de ţări, în fruntea acestuia fiind Danemarca cu un scor de 91 puncte, Finlanda (90 puncte) şi Suedia (89 puncte), în partea opusă – Coreea de Nord şi Somalia (cu 8 puncte fiecare). Cel mai mare regres al IPC s-a înregistrat în Brazilia, indicele scăzând cu 5 puncte, comparativ cu anul precedent. Progrese semnificative au fost înregistrate în Mongolia şi Guatemala.

În Moldova, căderea în cascadă a trei guvernări, multiplele carenţe în realizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi Acordului de Asociere Republica Moldova – UE au diminuat încrederea populaţiei în capacitatea guvernanţilor de a face faţă corupţiei.

Două treimi din ţările incluse în clasamentul IPC-2015 au un scor mai mic de 50 puncte, ceea ce denotă existenţa unor probleme grave în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. Media IPC 2015 pentru ţările UE este de 65,5 puncte, pentru ţările din Parteneriatul Estic – 34,7 puncte.

Fluxul de știri
0