Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Preţurile de consum au crescut într-un an cu peste 13 la sută

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, preţurile de consum au crescut în octombrie faţă de septembrie cu 1,8%, iar faţă de octombrie anul trecut – cu 13,2%.

CHIŞINĂU, 11 nov – Sputnik.  Preţurile de consum au crescut în octombrie faţă de septembrie cu 1,8%, iar faţă de octombrie anul trecut  –  cu 13,2%.

Creşterea preţurilor medii de consum în octombrie faţă de septembrie a fost determinată de majorarea  preţurilor la produsele alimentare – cu 3,5%, la mărfurile nealimentare – cu 1,3% şi la tarifele pentru  serviciile prestate  populaţiei  – cu 0,3%.

Au crescut preţurile la legume proaspete – cu 26,1%, ouă de găină – cu 13,3%, ulei vegetal  – cu 6,7%, zahăr tos – cu 3,9%, smântână şi frişcă – cu 3,3%, miere de albine – cu 2,6%, paste făinoase – cu 2,0%, carne de porc – cu 1,6%, carne de găină – cu 1,1%.

Totodată, au scăzut preţurile la citrice – cu 10,9%, fructe – cu 3,4%, varză – cu 1,3%, cartofi – cu 0,4%.

În luna octombrie a fost marcată de majorarea preţurilor la plite electrice – cu 5,4%, încălţăminte – cu 4,6%, lemne pentru foc – cu 2,0%, încălzitoare, frigidere şi congelatoare – cu câte 1,8%,  cărbune– cu 1,4%.

În luna de raport s-au redus preţurile la carburanţi pentru automobile – cu 0,3%.

La serviciile prestate populaţiei în luna octombrie au crescut tarifele sanatoriale – cu 12,3%, plata pentru serviciile  rituale – cu 7,9%, plata pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu 2,4%, închirierea apartamentelor – cu 2,2%, serviciile legate de alimentaţia publică – cu 1,9%.

În luna de raport s-au redus tarifele medii lunare la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 4,9%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 1,8%, serviciile transportului feroviar internaţional – cu 0,9%.

Fluxul de știri
0