Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pedepse mai aspre pentru cei care fac „afaceri cu milostenii"

© из личного архива Николая ПаскаруНищий в Кишиневе
Нищий в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul mişcării „Voievod", Nicolae Pascaru, îndeamnă autorităţile să nu se orienteze spre Europa şi să manifeste mai puţin „liberalism" faţă de cei ce care exploatează cerşetorii.

CHIŞINĂU, 11 feb — Sputnik. Mişcarea de tineret „Voievod", dar şi alte organizaţii neguvernamentale, intenţionează să propună Ministerului Justiţiei o iniţiativă legislativă cu privirea la înăsprirea pedepselor pentru cei care organizează cerşetoria stradală, a comunicat pentru agenţia Sputnik preşedintele mişcării „Voievod", Nicolae Pascaru.

Potrivit acestuia, iniţiatorii proiectului propun „fortificarea" Codului Penal şi a altor acte legislative.

Уличная торговля: продажа овощей пенсионерами - Sputnik Moldova
BM estimează că numărul de săraci în Moldova depăşeşte cifrele oficiale

Pascaru a amintit că într-un şir de ţări asiatice exploatarea cerşetorilor este pasibilă de pedeapsa cu moartea. Interlocutorul agenţiei consideră că Moldova, evident, fără a recurge la metode atât de necruţătoare, trebuie să introducă în legislaţia sa pedepse mult mai aspre pentru astfel de infracţiuni, decât câţiva ani de închisoare sau pur şi simplu o amendă.

„Iar celor care se pronunţă împotriva iniţiativei noastre aş vrea să le amintesc: aceşti oameni răpesc copii, îşi obligă „subalternii" să stea zile în şir cu aceştia în braţe, în frig, cerând milostenie. În câţiva ani, aceşti copii, cel mai probabil, vor muri. În al doilea rând, băgaţi de seamă câţi oameni sunt daţi dispăruţi în ultima perioadă — Chişinăul este plin de anunţuri despre rude sau prieteni care s-au pierdut. Mu poate fi exclus nici faptul că mulţi dintre aceştia au fost răpiţi pentru prelevare de organe", a declarat Pascaru.

El a mai opinat că cerşetorii de pe străzile capitalei ar trebui ajutaţi cu hrană, însă nicidecum cu bani, pentru că aceştia ajung în buzunarele „angajatorilor" lor.

Anterior, mai multe ONG-uri în comun cu poliţia au patrulat străzile Chişinăului în scopul reţinerii cerşetorilor care „lucrează" pentru grupările infracţionale.

Fluxul de știri
0