BM estimează că numărul de săraci în Moldova depăşeşte cifrele oficiale

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaУличная торговля: продажа овощей пенсионерами
Уличная торговля: продажа овощей пенсионерами - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Mondială a modificat indicatorul privind sărăcia, de la 1,25 de dolari pe zi la 1,9 dolari.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Republica Moldova se află nu doar în afara tendințelor economice mondiale, ci înregistrează un trend opus şi anume, în direcția sărăcirii continue a populației, a declarat pentru Sputnik Elena Gorelova, vicedirector al Centrului de cercetări sociologice și reforme, doctor în economie, comentând datele BM.

Potrivit estimărilor acestei instituții, numărul oamenilor foarte săraci a ajuns în 2015 în Moldova la cifra de 10%

”Cred că acest lucru e legat de scăderea puterii de cumpărare a dolarului. Cu 1,25 dolari, acum 10 ani, se puteau cumpăra o serie de produse, iar acum, mult mai puțin. În Moldova, dacă ne bazăm pe indicatorul de 1,9 dolari, numărul de oameni săraci va crește. Dar problema nu constă în faptul că BM a modificat acest indicator, ci că în Moldova, pe fundalul unei instabilități totale, numărul săracilor va crește. Criza ia amploare, iar guvernul, spre regret, nu ia măsuri în domeniul politicii sociale, de aceea crește numărul celor săraci”, a explicat economistul. 

Sociologul Vasile Cantarji consideră că modificarea calculelor și ridicarea plafonului de sărăcie de către BM nu se va reflecta asupra nivelului de viață al populației din Moldova. Potrivit lui, celor care trăiesc sub limita sărăciei le este indiferent la ce categorie vor fi atribuiți ei.

”Desigur, dacă au ridicat plafonul, la noi va crește numărul celor săraci. Oamenilor care trăiesc cu 1000 de lei pe lună nu li se face nici mai mine, nici mai rău din asta. Acesta e, pur și simplu, determinarea nivelului de sărăcie.

Banca Mondială leagă reducerea de săraci din lume de ritmul de creștere economică pe piețele în dezvoltare, în special, în India și China, dar și de creșterea investițiilor în învățământ, sănătate și protecția socială. În același timp, se observă că sunt supuse sărăciei acele țări care sunt prinse în conflicte și sunt foarte dependente de exportul de mărfuri.

 

Fluxul de știri
0