Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mercenarii sunt un pericol pentru securitatea Moldovei

© SputnikПрокурор сектора Рышкановка Игорь Попа
Прокурор сектора Рышкановка Игорь Попа - Sputnik Moldova
Abonare
Pe parcursul a câteva luni, în instanțele de judecată au fost trimise cinci dosare penale pe cazuri de mercenariat. Ca urmare, două persoane au fost deja condamnate la trei ani privațiune de libertate.

CHIȘINĂU, 11 feb — Sputnik. În ultima perioadă au fost iniţiate șase dosare penale pe numele a zece cetățeni ai Republicii Moldova care au participat la conflictul armat din sud-estul Ucrainei, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă Igor Popa, procurorul interimar al municipiului Chișinău.

Cinci dosare, în care figurează în calitate de învinuiţi șase persoane, au fost trimise în judecată. În consecință, două persoane deja au fost condamnate la trei ani de închisoare.

„Zeci de cetățeni din țara noastră luptă în sud-estul Ucrainei — în regiunile Lugansk și Donețk. Nu dispunem de o statistică exactă, deoarece informația este mai puţin accesibilă pentru partea moldovenească. Avem cazuri când aceştia au fost răniţi, dar nu excludem că au fost şi cazuri de deces.", a afirmat Popa.

Donbas militia in Eastern Ukraine - Sputnik Moldova
O misiune de evaluare a ONU va vizita Ucraina privind situația din Donbas

Potrivit acestuia, apariția mercenarilor este un fenomen nou care a apărut după declanșarea acțiunilor militare în sud-estul Ucrainei.

„Acest fenomen se extinde și este extrem de periculos pentru securitatea naţională a Republicii Moldova", a menționat Popa.

Procurorul a subliniat în mod special că organele de drept din Moldova întreprind măsuri pentru a identifica aceste persoane și a le trage la răspundere penală.

Printre mercenarii a căror identitate a fost deja stabilită se numără tineri de 26 — 30 de ani.

Fluxul de știri
0