O misiune de evaluare a ONU va vizita Ucraina privind situația din Donbas

© Sputnik / Andrei Stenin / Accesați arhiva multimediaDonbas militia in Eastern Ukraine
Donbas militia in Eastern Ukraine - Sputnik Moldova
Abonare
Kievul examinează activitatea acestei structuri ca pe o etapă de pregătire a operațiunii de pacificare din regiunea de est a țării.

CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. Din 23 ianuarie, își va începe activitatea misiunea de evaluare a ONU privind stabilizarea situației din Donbas, a comunicat marți site-ul reprezentanței permanente a Ucrainei pe lângă ONU.

"În contextul amplificării rolului ONU în stabilizarea situației din Donbas, la rugămintea părții ucrainene, din 23 ianuarie în Ucraina își va începe activitatea misiunea de evaluare a ONU. Din componenţa misiunii fac parte reprezentanții Programului de Dezvoltare ONU, Fondului ONU Pentru Copii și ai Serviciului ONU  de deminare", se spune în comunicatul departamentului.

Президент РФ В.Путин принимает участие в работе первого Восточного экономического форума - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: situaţia din Ucraina depinde de răbdarea poporului

Se prevede că misiunea va avea întâlniri cu reprezentanți ai organelor centrale ale puterii executive de la Kiev și va întreprinde o vizită în Donbas pentru a se documenta la fața locului, în particular, în probleme ce privesc deminarea.

Anterior, la începutul lui ianuarie, noul reprezentant al Ucrainei pe lângă ONU, Vladimir Elicenko, a invitat în ţară misiunea de evaluare, în cadrul unei întâlniri cu Ban Ki-moon, pentru pregătirea operațiunii pacificatoare din Donbas. Potrivit acestuia, partea ucraineană este gata să discute mandatul și alte aspecte ale operaţiunii.

Autoritățile ucrainene au venit în martie cu inițiativa de a desfășura în Donbas o acțiune pacificatoare. Misiunea militară de pacificare poate fi constituită doar cu sancțiunea Consiliului de Securitate al ONU. Rusia, care are dreptul de veto în CS, este gata să discute problema trimiterii pacificatorilor în Ucraina, dar conducerea țării ar mai avea de clarificat un șir de chestiuni.

În 2014, autoritățile din Ucraina au declanșat o operațiune militară împotriva autoproclamatelor RPL și RPD. Potrivit ultimelor date ale ONU, peste nouă mii de oameni şi-au pierdut viaţa în urma conflictului. Problema reglementării situației din Donbas se discută inclusiv la întâlnirile de la Minsk ale Grupului de contact, care din septembrie 2014 a adoptat deja trei documente ce reglementează pașii în vederea soluţionării conflictului, inclusiv încheierea unui armistițiu. Dar și după încheierea acordurilor de pace între părțile conflictului, focurile de armă continuă.

Fluxul de știri
0