Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Două decenii de detenţie pentru un fost șef de închisoare din România

© Sputnik / Сергей Венявский / Accesați arhiva multimediaБорьба с преступностью
Борьба с преступностью - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit materialelor anchetei, în perioada în care Alexandru Vișinescu a fost la conducerea penitenciarului din Râmnicu Sărat, prin această puşcărie au trecut 138 de deținuți, inclusiv lideri politici români din perioada interbelică.

CHIȘINĂU, 10 feb — Sputnik. Înalta Curte de Casație și Justiție din România l-a condamnat pe Alexandru Vișinescu, fost șef al penitenciarului din Râmnicu Sărat, la 20 de ani de privațiune de libertate pentru crime împotriva umanității.

Înalta Curte de Casație și Justiție a lăsat în vigoare decizia primei instanțe. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Тюрьма - Sputnik Moldova
Societate
Prima instanţă a achitat angajaţii Penitenciarului Lipcani. Ce spun procurorii

Potrivit presei române, Vișinescu, care a împlinit 90 de ani, s-ar face vinovat de moartea a 12 deținuți politici. Potrivit anchetei, în perioada anilor 1956 — 1963, fiind șef al închisorii, a comis în mod sistematic acțiuni și inacțiuni care au condus la persecutarea deținuților politici.

Materialele anchetei arată că doar într-un singur an prin penitenciarul Râmnicu Sărat au trecut 138 de deținuți, printre care erau și lideri politici români din perioada interbelică. În perioada în care el s-a aflat la şefia acestei instituţii, deținuții politici au fost deţinuţi în condiţii inumane.

"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", se arată în concluzia de învinuire semnată de procurori.

Alexandru Vișinescu s-a născut în orașul Buzău, în 1925. El a condus închisoarea din Râmnicu Sărat din 1956 până în 1963. Ulterior a deţinut funcţii de conducere în penitenciarele din Ploiești și Ilfov. În prezent Vișinescu locuiește într-o casă din centrul Bucureștiului și primește o pensie de 3 mii 200 de lei românești (800 de dolari SUA).

Fluxul de știri
0