CHIȘINĂU, 10 feb — Sputnik. Organele de drept susţin că circa 100 de cetățeni ai țării au devenit victime ale activității unei piramide financiare din Moldova, a declarat miercuri la o conferință de presă șeful interimar la Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.
Dosarul penal privind activitatea financiară ilegală desfășurată de așa-numitul fond de investiții "Mercurii" a fost intentat în iunie 2015. Ulterior acesta a fost preluat de către organele centrale ale MAI, iar mai apoi a fost pornit încă un dosar penal pentru escrocherie.
Până la ora actuală, ancheta a identificat oficial zece persoane care ar fi fost înşelate de către fondatorii piramidei respective. Potrivit oamenilor legii, suma pagubei pricinuite ar constitui 606,5 mii de lei.
"Presupunem că încă 100 de persoane sunt victime ale acestor infractori. Suma totală a pagubei depășește trei milioane de lei. Escrocii se orientau mai mult asupra locuitorilor de la sate, cu venituri mici, din raioanele Ungheni, Fălești, Sângerei, Drochia, din municipiile Bălți și Chișinău", a spus Cavcaliuc.
Potrivit lui, victimelor li se promiteau câştiguri uşoare, cu dividende de 240 la sută anual. Unii dintre suspecți veneau la casele oamenilor ca reprezentanți ai unor culte religioase.
"Așa câștigau ei încrederea. Organizau adunări în masă, după care atrăgeau oamenii în piramida financiară", a spus Cavcaliuc.
Din grupare fac parte aproximativ 30 de persoane. Opt dintre ei sunt cei mai activi. Vârsta lor este cuprinsă între 21 și 52 de ani. Toți suspecții sunt cetățeni ai Republicii Moldova, dar unii au și cetățenie dublă. Nimeni dintre ei nu a avut antecedente penale.
Trei dintre cei reținuți deja se află în arest şi încă cinci ar putea fi arestați miercuri. În prezent s-a pus sechestru pe conturile bancare și pe alte bunuri ale suspecților.
În timpul perchezițiilor, asupra persoanelor suspecte au fost găsite 35 de carduri ale instituțiilor financiare moldovenești și zece carduri ale unor băncilor din străinătate. Au mai fost găsiți nouă mii de euro, șase mii de dolari și 70 de mii de ruble rusești.
"Din experiența pe care o avem, e puțin probabil că vom putea recupera toată paguba cauzată. Dar deocamdată e devreme să vorbim despre acest lucru", a spus procurorul Viorel Morari.
Poliția a deschis o linie fierbinte. Cetăţenii care au avut de suferit din cauza acţiunilor organizatorilor acestei piramide financiare sunt rugaţi să apeleze la organele poliţiei.