Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Paul Craig Roberts: sistemul financiar occidental a ajuns la jafuri

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaОдин Евро
Один Евро - Sputnik Moldova
Abonare
Puţini sunt cei care înţeleg că soarta lumii occidentale depinde de acţiunile Greciei în condiţiile crizei actuale, scrie pe blogul său politologul american şi fostul funcţionar de stat, Paul Craig Roberts.

CHIŞINĂU, 3 iul – Sputnik. „Ca şi în luptele de la Marathon, bătăliile de la Plataea şi Mycale de acum aproximativ 2500 de ani, libertatea Vestului iarăşi depinde de Grecia. Astăzi, Washingtonul şi imperiul său de ţări europene-vasale joacă rolul Imperiului Persian”, scrie Roberts, citat de RIA Novosti.

El menţionează că imperiul american, ca şi alte imperii de acest fel, crede în subordonare, dar nu în democraţie, iată de ce încăpăţinata Greciei, cu dorinţa ei de a desfăşura referendumul, „trebuie pedepsită”, în pofida faptului că pretenţiile „imperiului” faţă de această ţară sunt false.

Măsurile de austeritate impuse Greciei, explică Roberts, au diminuat economia ţării cu 27%, majorând astfel raportul datoriei faţă de PIB şi au înrăutăţit situaţia ei financiară. În aceste condiţii, este imposibilă stingerea datoriei, conchide el.

Potrivit politologului american, Germania, Franţa şi Olanda, împreună cu Washington şi sistemul financiar occidental au ajuns astfel la jafuri.

El se arată convins că „criza greacă” este o idee propagandistică, pe care Washingtonul o foloseşte pentru a submina suveranitatea ţărilor lumii estice. Altfel spus, explică el, acum în Occident suveranitatea popoarelor şi responsabilitatea guvernelor sunt incompatibile cu interesele economice ale unu stat care controlează ordinea financiară şi politică.

Roberts conchide că dacă democraţia va fi nimicită în Grecia, ea va putea fi distrusă şi în toată Europa.

Fluxul de știri
0