Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Virusul Zika, cât de reală este răspândirea lui în Moldova

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaКоллекция инклюзов геологического музея имени Вернадского
Коллекция инклюзов геологического музея имени Вернадского - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova viețuirea speciilor de țânțari Aedes este imposibilă din cauza temperaturilor medii anuale scăzute, deci răspândirea febrei Zika prin transmițători nu poate avea loc.

CHIŞINĂU, 8 feb – Sputnik. Răspândirea febrei Zika prin transmițători în Republica Moldova nu poate avea loc, dă asigurări Centrul Naţional de Sănătate Publică.

„În Republica Moldova vieţuirea speciilor de ţânţari Aedes este imposibilă din cauza temperaturilor medii anuale scăzute, deci răspândirea febrei Zika prin transmițători nu poate avea loc”, anunţă instituţia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza săptămâna trecută că virusul Zika, transmis în principal de ţânţari, se propagă „în mod exploziv” în America de Sud, unde în 2016 ar putea fi trei-patru milioane de cazuri.

Spital - Sputnik Moldova
Un nou virus a ajuns la frontierele Moldovei

De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspândit în peste 20 de ţări. Purtat de ţânţari din specia Aedes, virusul Zika a îmbolnăvit mii de oameni din America Latină, în ultimele trei luni. Pe zi ce trece, infecţia cu Zika se extinde, ajungând şi în Europa. Medicii sunt alertaţi deoarece virusul e considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii.

Nu există nici un vaccin care să ne protejeze împotriva virusului Zika, dar nici unul antiviral, care să se administreze împotriva infecţiei. 

Simptomele primare a virusului Zika sunt febră ușoară, erupții cutanate, dureri de cap, conjunctivită și durează între 2 și 7 zile.

Inițial, speciile de țânțari Aedes erau întâlnite doar în zonele tropicale și subtropicale, dar acum au ajuns să fie depistate chiar și în țările europene (Olanda). Transmiterea virusului este posibilă prin sânge și contact sexual de la om la om.

Unica metodă de prevenție o reprezintă protecția contra mușcăturilor de țânțar. Prin urmare, OMS precizează, ca măsuri de prevenire a înțepăturilor țânțarului Aedes, în cazul în care călătoriți în zone de risc, este utilizarea repelentelor — preparate de protecție anti-insecte.

Cetățenilor  care  călătoresc  în  zone  endemice  se  recomandă folosirea  îmbrăcămintei deschise la culoare, care ar acoperi o cât mai mare suprafață a corpului, plase anti-țânțari la ferestrele locuințelor.

Fluxul de știri
0