Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Filip pledează pentru dezvoltarea producţiei farmaceutice autohtone

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaРабота государственной аптеки во Владивостоке
Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip a convocat la o nouă îtâlnire reprezentanţii structurilor de stat responsabile de sectorul farmaceutic. Şeful guvernului a cerut atât măsuri de redresare a situaţiei din domeniu şi de liberalizare a pieţei acestor produse, cât şi susţinerea producţiei farmaceutice în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 7 feb – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova pare a fi decis să facă ordine pe piaţa farmaceutică, dar şi să susţină dezvoltarea producţiei farmaceutice autohtone. Despre aceasta se spune într-un comunicat difuzat de serviciul de presă al Guvernului.

Discuţii în acest sens au avut loc la întâlnirea recentă a premierului Pavel Filip cu reprezentanţii structurilor statului din domeniu, responsabili de elaborarea şi promovarea politicilor de reglementare a activităţii pe piaţa farmaceutică.

Лекарства Medicamente - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Care sunt medicamentele ce nu se mai găsesc demult în Moldova

În cadrul discuţiilor au fost examinate problemele pe care actorii de pe piaţă le-au abordat la consultările organizate de Premier în aceasta săptămână: nivelul de asigurare a populaţiei cu medicamente, accesibilitatea şi eficienţa acestora, posibilele căi de eliminare a barierelor pentru producători, importatori, distribuitori, farmacişti, spitale şi garantarea securităţii farmaceutice a statului.

La şedinţă a fost luată decizia ca în termen de o săptămână Ministerul Sănătăţii să prezinte  planul de acţiuni şi pachetul de măsuri pentru redresarea situaţiei pe piaţa farmaceutică, astfel încât populaţia să aibă acces echitabil la medicamente calitative, eficiente şi la preţuri rezonabile.

Prim-ministrul a dispus Ministerului Sănătăţii să asigure completarea listei de medicamente compensate cu medicamente esenţiale şi vitale, asigurând astfel accesul la medicamente şi eficientizarea costurilor de spitalizare. De asemenea, s-a solicitat întreprinderea măsurilor pentru sporirea eficienţei medicamentelor prin armonizarea protocoalelor clinice naţionale cu cele internaţionale. Au fost identificate soluţii specifice pentru medicamentele achiziţionate în baza programelor naţionale şi a grupului de medicamente „orfane”.

De asemenea, au fost puse în discuţie o serie de soluţii pentru liberalizarea pieţei medicamentelor şi dezvoltarea producţiei farmaceutice autohtone. O atenţie aparte a fost acordată mecanismelor defectuoase şi dublării funcţionale a autorităţilor centrale de specialitate în autorizarea şi realizarea procedurii.

 

Fluxul de știri
0