Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Serviciul Stare Civilă: nu veniţi cu toţii la ora 8.00

© Sputnik / Мирослав РотарьСлужба гражданского состояния
Служба гражданского состояния - Sputnik Moldova
Abonare
Pe reţelele desocializare au fost distribuite mai multe imagini video în care se văd cozile enorme formate în faţa sediului central al Serviciului Stare Civilă de pe str. M. Viteazul 11/1 di Chişinău.

CHIŞINĂU, 5 feb — Sputnik. Autorităţile vin cu sfaturi pentru cetăţenii care au nevoie de anumite acte civile, care ar permite evitarea aglomeraţiei inutile la sediul instituţiei şi pierderea inutilă a timpului de către solicitanţi.

Ministerul Justiției a amintit în acest context că la data de 11 iunie 2015, deopotrivă cu serviciile stare civilă electronice deja implementate, a fost completat şirul de acte de stare civilă solicitate prin intermediul reţelei de ghişee multi-media.

„Ministerul Justiției și Serviciul Stare Civilă, instituție subordonată acestuia, depune eforturi considerabile pentru a simplifica procedurile birocratice și legale, implementând și oferind cetățenilor posibilitatea de a comanda un act de stare civilă prin ghișeu multi-media și doar etapa finală de primire a actelor menționate fiind la ghișeu. În acest sens, pentru a fluidiza procesul de primire și eliberare a actelor, Ministerul Justiției îi roagă pe toți cei interesați să apeleze la serviciile oferite de ghișeele multi-media", se menţionează într-un comunicat difuzat vineri de instituţie.

Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Finanţarea domeniului Justiţiei în continuă creştere

Astfel, prin intermediul reţelei de ghişee multi-media pot fi solicitate următoarelor tipuri de documente:

• Certificatul privind starea civilă

• Avizul privind infirmarea schimbării numelui şi/sau prenumelui

• Extrasul multilingv de pe actul de naştere;

• Extrasul multilingv de pe actul de căsătorie;

• Extrasul multilingv de pe actul de deces.

Cetăţenii dispun de posibilitatea solicitării documentelor menţionate de la terminalele de efectuare a plăţilor QIWI, amplasate pe întreg teritoriul ţării, pe ecranul cărora este indicat logoul Serviciului Stare Civilă. Totodată, documentele solicitate pot fi obţinute la orice oficiu stare civilă din ţară, conform cererii depuse, la prezentarea personală sau a persoanei împuternicite în acest sens.

Totodată, anterior a reacţionat şi Serviciul Stare Civil, care a îndemnat cetăţenii să nu vină cu toţii la prima oră, pentru că în a doua jumătate a zilei nu mai sunt „cozi interminabile", dar şi să apeleze la serviciul de programare prealabilă.

„Pentru a fi audiați și deserviți nu este absolut necesar să vă prezentați toţi la SSC la ora 8.00. Va reamintim că Serviciul Stare Civilă deservește cetățenii de luni până vineri,între orele 8.00-17.00 (pauza de masa 12.00-13.00).

Astfel vom putea evita cozile interminabile care de fapt sunt doar în prima jumătate a zilei, după cum vedeți în imagini.

Totodată vă informăm despre existența posibilității de programare http://www.starecivila.gov.md/programare.

Atenție! În procesul de audiență cetățenii cu programare prealabilă vor fi deserviți în regim de prioritate.

Vă mulţumim pentru înțelegere!", se arată în mesajul postat pe pagina de Fasebook a instituției.

Fluxul de știri
0