Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se fură din plăţile sociale. Ce vor întreprinde autorităţile

© Sputnik / Евгений ПанасенкоPoşta Moldovei
Poşta Moldovei - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cazurile de delapidare a banilor proveniţi din indemnizaţii sociale sunt puţine, dar ele indică asupra unor deficienţe existente în sistem.

CHIŞINĂU, 4feb — Sputnik. Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC), Vasile Botnari, a cerut urgentarea implementării unor măsuri planificate deja, care au ca scop securizarea plăților sociale, precum și inițierea unor verificări suplimentare la oficiile poștale din țară.

Solicitarea a fost făcută în contextul câtorva cazuri de însuşire de către operatorii poştali a unor bani proveniţi din indemnizaţii sociale, în cadrul unei şedinţe la care au fost convocaţi responsabilii din cadrul Ministerului și a ÎS "Poșta Moldovei" pentru problema siguranței plăților sociale efectuate în oficiile poștale.

„Ultimele două cazuri de însușire de către operatori poștali a unor sume provenite din alocațiile pentru îngrijirea copiilor au scos la iveală anumite deficiențe de sistem. Sunt cazuri unice, ieșite din comun, care însă categoric nu trebuie să existe. Din acest motiv, este necesar de întreprins măsuri operative pentru a omite la maxim factorul uman și a preveni asemenea cazuri", a declarat Vasile Botnari.

пожилые люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pensiile şi alte alocaţii sociale vor fi achitate la „Poşta Moldovei”

Potrivit informației prezentate de directorul ÎS Poșta Moldovei, Sergiu Nastas, pe fiecare caz raportat a fost creată o comisie internă, care a inițiat ancheta de serviciu și stabilirea măsurilor juridice în privința persoanelor implicate, iar operatorii poștali vizați în anchetă au fost suspendați din funcție, se precizează într-un comunicat al ministerului de profil.

În scopul securizării plăţilor sociale, echipele mobile din cadrul Biroului de control și revizie, creat recent în cadrul întreprinderii, se vor deplasa zilnic la oficiile poștale din țară și vor efectuează controale inopinate.

Totodată, pentru a exclude la maxim factorului uman, pe parcursul anului curent va fi implementat un soft nou de încasări/plăți, care va asigura o protecție dublă a tuturor operațiunilor. Concomitent, în 120 de oficii poștale centrale — din Chișinău, Bălți și centre raionale, în următoarele luni va fi instalat sistem de monitorizare video cu înscriere și stocare a imaginilor în baza de date.

De asemenea, administrația întreprinderii va spori cerințele față de operatorii poștali la momentul angajării.

Fluxul de știri
0