Oricât ar părea de straniu, dar explozia unei grenade la balconul casei şefului interimar al Băncii Naţionale nu a avut acea rezonanţă în ţară, la care ne-am fi aşteptat.
Comunicate lapidare de la structurile de forţă şi câteva reportaje de la faţa locului — este cam tot ce a apărut în mediile de informare din ţară.
Situaţia în sine provoacă nedumerire. Am putea găsi însă o motivare şi anume că organele de drept au „închis" de la bun început subiectul pentru jurnalişti, pretextând ca de obicei că dezvăluirea unor detalii ar putea prejudicia ancheta.
Să încercăm să analizăm câteva versiuni ale celor întâmplate, de pe poziţia omului simplu care ar vrea să ştie ce motive ascunse au putut provoca un astfel de incident, destul de neobişnuit încă pentru ţara noastră.
Prima presupunere care îţi vine în cap este că ar fi, poate, vorba de un simplu act de huliganism. Însă aceasta se spulberă la fel de repede precum a şi apărut, deoarece este greu de imaginat un amator de „şotii" care a ajuns într-o margine de Chişinău, a găsit casa şefului BNM şi a aruncat la balconul acesteia o grenadă de luptă.
În opinia mea, ar fi câteva versiuni de bază.
Despre ce ar trebui să tacă Drăguţanu…
Prima versiune ar fi că acesta a fost un avertisment pentru Drăguţanu, pentru a-i aminti că trebuie s-şi ţină gura în privinţa unor afaceri bancare pe care le cunoaşte.
Dar să medităm împreună — despre ce ar trebui să tacă guvernatorul interimar al Băncii Centrale, care şi-a prezentat deja demisie şi mai are puţine zile de stat în cabinetul său, în aşteptarea succesorului.
Despre rolul Băncii Naţionale în cazul miliardului furat? Greu de crezut, pentru că tot ce a fost de spus publicului larg şu organelor de drept, s-a spus deja. Şi a fost elucidat, de asemenea, în raportul companiei Kroll.
Dar poate că avertismentul privind tăcerea acestuia are vreo legătură cu începerea procesului de judecată în privinţa ex-premierului Vlad Filat? Pare la fel de îndoielnic.
Uni experţi locali avansează opinii timide cum că grenada aruncată ar putea avea o oarecare legătură cu faptul că Banca Naţională a instituit administrare specială la trei bănci — Moldova Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank.
Dar iarăşi nu se leagă, pentru că ce ar avea de spus guvernatorul în demisie al BNM despre acest regim de administrare specială valabil deja de peste o jumătate de an.
Motivele care au fost sonorizate până la moment abundă în fraze generale şi reticenţă voită.
Ca variantă de alternativă, poate că ar trebui să acordăm atenţie legăturilor politice ale bancherului. Dar şi la acest aspect ar fi dificil să spunem ceva concret, în afară doar de faptul că a fost înaintat în funcţia de şef al BNM de către liderul partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Pentru cine este totuşi avertismentul?
Cea de-a doua versiune ar fi că avertismentul a fost făcut pentru viitorul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, care îi va succede lui Dorin Drăguţanu.
În ce ar consta esenţa acestui avertisment? Probabil, în faptul că respectiva persoană trebuie să fie extrem de atentă în acţiunile sale, să ia în considerare acele aspecte pe care predecesorul său le-a ignorat sau nu a reacţionat aşa cum s-a aşteptat de la el.
În afară de aceasta, i s-ar fi dat de înţeles să se consulte cu anumite persoane. Dedesubturile acestui incident sunt învăluite în ceaţă şi este puţin probabil că vom afla prea curând adevărul despre motivele celor întâmplate în strada Roguleni.
Iar Dorin Drăguţanu, chiar dacă ştie ori bănuieşte care sunt acestea, cel mai probabil, nu va îndrăzni să le facă publice.
Joi, 4 februarie, Drăguţanu va susţine o conferinţă de presă la Banca Naţională. Jurnaliştii speră că, direct sau indirect, acesta va dezvălui cel puţin parţial misterul. Este puţin credibil. Dar dacă totuşi se va întâmpla? Atunci vom putea spune cu încredere că în Moldova vine timpul marilor primeniri. Nu ne rămâne decât să aşteptăm.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.