CHIȘINĂU, 2 feb — Sputnik. Ministerul Finanțelor propune ca datele despre transferurile bancare de la 500 de mii de lei și mai mult să fie transmise Inspectoratului Fiscal în aceeași zi, prin intermediul unui sistem informațional automatizat.
O informație detaliată cu privire la agenții economici trebuie să ajungă la organele fiscale și în cazul extragerii de pe cont a unei sume de bani în numerar mai mare de 100 de mii de lei. Această inițiativă a fost inclusă în proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2016.
Anterior, astfel de operațiuni financiare erau ocrotite prin legea secretului bancar. Pentru a obține informația necesară, Inspectoratul Fiscal, Curtea de Conturi și alte organe de control urmau să adreseze o cerere la bancă, iar aceasta era aprobată în baza unor motivații concrete. Potrivit Ministerului de Finanțe, situația respectivă ducea la faptul că crimele fiscale ieșeau la iveală prea târziu.
Astfel, conform datelor pe anul 2014, au fost depistate 9 întreprinderi care, profitând de lacunele legislației, au cauzat bugetului de stat prejudicii în valoare de 110 milioane de lei.
Ministerul Finanțelor consideră că noile reguli vor contribui la descoperirea mai operativă a crimelor fiscale.
Cetățenii Republicii Moldova care au de gând în acest an să-și procure un automobil sau casă cu valoarea mai mare de 30 de mii de euro trebuie să fie pregătiți să prezinte organelor fiscale acte prin care să justifice proveniența banilor. Această inovaţie este prevăzută în proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2016.
Documentul respectiv conține „declarația, în forma stabilită de Inspectoratul Fiscal, privind proveniența mijloacelor financiare, în cazul achiziționării bunurilor imobiliare sau mijloacelor de transport al căror preț depășește suma de 30 de mii de euro".
Pentru a putea înregistra pe numele dumneavoastră casa sau mașina, va trebuie să prezentați un document care să confirme că fiscul dispune de declarația respectivă.