Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

AȘM a explicat situația cu privire la privatizarea terenurilor de stat

© Sputnik / Miroslav RotariAcademia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы
Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Corespondentului Sputnik i-a fost dezvăluită în detalii chestiunea privind planurile Academiei de privatizare a unuia dintre terenurile care îi aparțin Academiei de Științe a Moldovei.

CHIȘINĂU, 2 feb — Sputnik. Informația despre faptul că unul dintre cele trei terenuri din Chișinău, care aparține Academiei de Științe a Moldovei și care ar fi pregătit pentru privatizare, a fost dezminţită de către directorul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, Anatolie Sidorenco, în discuția cu corespondentul Sputnik.

Potrivit savantului, este vorba despre un teren de cinci ari, care se află pe teritoriul institutului pe care îl conduce. Acest teren a fost privatizat încă în anul 1990.

"Acest teren a trecut prin mâinile câtorva proprietari. Ultima dată, el a fost cumpărat acum cinci ani, cu 60 de mii de euro. Proprietarii au decis să construiască acolo un bloc cu multe etaje. Eu am găsit proprietara terenului și i-am explicat că permisiunea pentru construcție poate fi dată numai după eliberarea unui certificat corespunzător și a autorizației de construcție. Pentru ca autoritățile municipale să elibereze autorizația, proiectul construcției trebuie coordonat cu vecinii, adică cu institutul nostru. Iar eu ca director nu am semnat și nici nu voi semna nimic în ceea ce privește construcția unui bloc cu multe etaje", a spus Sidorenco.

Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Savanți din RM și FR: ”reforma” Academiei de Ştiinţe este o greșeală

Potrivit lui, proprietara terenului intenționa să schimbe acest teren pe altul, egal ca suprafață, în afara Orășelului Academic.

Anterior, angajaţi de la Centrul Național Anticorupție au declarat că, în conformitate cu rezultatele expertizei, proiectul de lege elaborat de Academia de Științe a Moldovei (AȘM) ar putea aduce statului prejudicii de 10 milioane de lei.

"AȘM intenționează să schimbe domeniul a trei terenuri din strada Sprâncenoaia 5 din Chișinău — din proprietate publică în proprietate privată. De asemenea, instituția propune și schimbul unor loturi, situate pe strada Academiei, pe alte loturi din strada Sprâncenoaia 5", se spune în comunicatul CNA.

CNA a constatat că Academia de Științe ar fi interesată ca terenurile de pământ să treacă din proprietatea statului, în posesia unor persoane fizice și juridice.

"Această tranzacţie îi poate aduce statului un prejudiciu în valoare de 9 milioane 475,4 mii de lei", precizează CNA.

Centrul Anticorupţie s-a exprimat deja de două ori împotriva promovării acestui proiect al Academiei de Științe.

Fluxul de știri
0