Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Savanți din RM și FR: ”reforma” Academiei de Ştiinţe este o greșeală

© Sputnik / Miroslav RotariAcademia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы
Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Conducerea unei universităţi din Rusia susține savanții de la Academia de Științe a Moldovei în încercarea lor de a se opune reformării instituției.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Universitatea de Stat Prioksk din Rusia a susținut decizia conducerii Academiei de Științe a Moldovei de a se pronunța categoric împotriva intenţiei autorităților Republicii Moldova de a reorganiza această instituție.

Anterior, Anatolie Sidorenco, membru corespondent al AȘ, director al Institutului de electronică și nanotehnologii, a comunicat pentru Sputnik că potrivit planurilor unor politicieni care se află la putere în Moldova, toate institutele academice vor fi comasate cu universitățile. Adică, în acest caz, din subordinea Academiei vor fi scoși toți colaboratorii și toate lucrurile de preț destinate cercetării – utilaj, laboratoare, instrumente și tehnică.

Президент Академии наук Молдовы Георгий Дука - Sputnik Moldova
Politică
Reforma ştiinţei să fie prioritatea zero - este dorinţa lui Gheorghe Duca

”Noi știm că în Moldova este planificată reforma Academiei de Științe după exemplul Turkmenistanului, prin metoda de comasare a institutelor cu universitățile. Cunoaștem efectele nefaste ale acestei reforme”, se spune în scrisoarea oficială a rectorului Universității Prioksk, Olga Pilipenko, adresată președintelui Academiei de Științe a Moldovei Gheorghe Duca.

Potrivit lui Pilipenko, sistemul de organizare a științei și procesului de învățământ, care s-a constituit după mulți ani în Rusia, este îndreptățit și a dat rezultate doar foarte bune.

”Acest model de organizare a științei și educației s-a constituit istoric și ar fi o mare greșeală ca în Moldova să fie distrusă această interacțiune eficientă”, a spus rectorul de la Universitatea de Stat Prioksk.

Fluxul de știri
0