Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tragedia de la Trinca, Edineţ, cauzată de polisteren expandat

© ru.all.bizPolisteren expandat
Polisteren expandat - Sputnik Moldova
Abonare
Pompierii au făcut publice mai multe concluzii privind posibila cauză şi circumstanţele în care s-a produs incendiul care a luat viaţa a patru copii şi două femei. Aceştia au descoperit legătura între polisterenul expandat, utilizat pe larg în construcţie, şi decesul celor şase persoane.

CHIŞINĂU, 2 feb – Sputnik. Potrivit pompierilor, versiunea potrivit căreia incendiul ar fi putut fi cauzat de starea sobei şi de condiţiile de exploatare a acesteia a fost exclusă. În schimb aceştia au descoperit la locul tragediei un tavan „din care a plouat cu foc”.

Potrivit pompierilor, soba de lemne nu avea nici fisuri şi nici semne de suprasolicitare. Aici au fost depistate resturi de lemne nearse, iar deasupra ei era pusă o pereche de încălţăminte, care a fost distrusă de foc doar din partea superioară. Asta demonstrează că la momentul izbucnirii incendiului în soba respectivă nu ardea focul, iar flacăra a venit de la o altă sursă.

СПУТНИК_Очевидец снял пожар на Тушинском машиностроительном заводе в Москве - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Incendiu devastator în raionul Edineţ. Patru copii şi-au pierdut viaţa

Pompierii au relatat că poziţia focarului şi răspândirea foarte rapidă a incendiului a fost cauzată de tavanul finisat cu materiale uşor inflamabile şi anume din polisteren expandat. Acest material creează la ardere temperaturi de peste 1000 grade Celsius. De asemenea, materialul se topeşte, producând o ploaie de foc, care creează astfel noi focare, iar flăcările se răspândeşte pe suprafaţa lui cu o viteză fulgerătoare. Fumul degajat la arderea polisterenului expandat este foarte toxic şi acţionează rapid asupra organismului uman.

Un alt aspect la care au atras atenţia pompierii este faptul că una dintre femeile aflate în casă, atunci când a luat foc interiorul, ar fi deschis uşa ca să ceară ajutor. În acel moment în casă ar fi intrat o masă suplimentară de oxigen, care a amplificat brusc flacăra. Astfel, toţi cei care erau în locuinţă s-au intoxicat şi au rămas înconjuraţi de flăcări, nemaiputând să părăsească imobilul.

Pompierii susţin că cel mai probabil incendiul a pornit de la o candelă improvizată sau de la o lumânare, ajungând apoi la tavanul din polisteren expandat.

Şi de această dată pompierii au lansat un apel către cetăţeni să fie precauţi chiar şi cu cele mai mici surse de foc şi să respecte regulile antiincendiare la proiectarea şi construcţia caselor.

Fluxul de știri
0