Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Funcționar: situația epidemiologică din Moldova rămâne stabilă

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaВакцинация против гриппа центрального аппарата Роспотребнадзора
Вакцинация против гриппа центрального аппарата Роспотребнадзора - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul sezonului, în țară au fost înregistrate 50 de cazuri de gripă, dintre care cinci au fost confirmate în laborator.

CHIȘINĂU, 1 feb — Sputnik. În Chișinău, dar și în întreaga Moldovă, situația epidemiologică rămâne stabilă, a declarat luni la ședința serviciilor municipale directorul adjunct al direcției sănătate de la primărie, Constantin Râmiș.

"Potrivit informației Organizației Mondiale a Sănătății, situația s-a acutizat în Georgia, Armenia, Ucraina și România. Dar la Chișinău, ca și în întreaga ţară, situația epidemiologică rămâne stabilă. Dacă e să apelăm la cifre, atunci săptămâna trecută au fost înregistrate 220 de cazuri de infecții respiratorii acute, acestea majorându-se nesemnificativ, cu 7%", a spus Râmiș.

Вакцинация против гриппа, архивное фото - Sputnik Moldova
Republica Moldova
"Vârful" îmbolnăvirilor de gripă în Moldova, în a doua decadă a lui februarie

El a subliniat că de la începutul sezonului au fost înregistrate 50 de cazuri de îmbolnăviri cu gripă, dintre care cinci cazuri au fost confirmate în laborator. "În patru cazuri este vorba de virusul gripal A (H1N1) și doar într-un singur caz — de gripă de tipul "B".

"Gripa porcină" a fost denumită astfel în 2009, în urma unei pandemii. Acum vorbim despre tipul de gripă sezonier A(H1N1). Ea nu are o evoluţie atât de gravă", a subliniat Râmiș, adăugând că acestea sunt acele tipuri de gripă asupra cărora are efect vaccinul recomandat pentru acest sezon de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit lui, 20 de probe cu suspiciune de virus gripal au fost transmise spre analiză la Londra pentru a clarifica și pentru a confirma ce virus prevalează în Moldova. Funcționarul a recomandat să fie evitate locurile aglomerate, să se respecte regulile de igienă personală, pentru a nu-i infecta pe cei din jur.

"La primele simptome de gripă, trebuie să chemăm medicul acasă, nu să meargem la instituțiile medicale și să supunem riscului de infectare pe alții", a conchis Râmiș.

© Sputnik / Nicolai KibichGripă porcină AH1N1
Gripă porcină AH1N1 - Sputnik Moldova
Gripă porcină AH1N1
Fluxul de știri
0