Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care va fi prețul gazului rusesc pentru Republica Moldova în 2016

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
„Moldovagaz” anunță că termenele contractelor încheiate cu „Gazprom”-ul au fost prelungite până pe 31 decembrie 2016.

CHIŞINĂU, 1 ian — Sputnik. Prețul gazului rusesc livrat Republicii Moldova va rămâne neschimbat și în 2016. „Moldovagaz” și „Gazprom” au încheiat acorduri adiţionale la contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada 2007-2011 şi la contractul privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova din 2011.

Stephane Bride, Стефан Бриде - Sputnik Moldova
Moldova ar putea reduce cu 50 la sută importurile de gaze naturale

În aceste condiții, și în 2016 va fi aplicată aceeaşi formulă europeană de stabilire a preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova. Formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de vânzare a gazelor naturale de către „Gazprom” în ţările europene şi a cotaţiilor preţurilor pentru produsele petroliere. Celelalte condiţii contractuale de furnizare şi de tranzitare a gazelor naturale, la fel, vor rămâne neschimbate.

În primul trimestru al anului curent 2015, preţul de achiziționare a gazului natural livrat către Republica Moldova a fost stabilit la limita de 311 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în al doilea trimestru preţul pentru mia de metri cubi s-a redus la 252,5 dolari.

Fluxul de știri
0