Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul polonez de externe constată eşecul „Parteneriatului Estic"

© Photo : European Parliament Drapeau de l'UE
Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
Abonare
Formatul „Parteneriatului Estic" creează doar iluzia, nu şi perspectiva reală de aderare la Uniunea Europeană a unor ţări precum Ucraina, Belarus, Moldova, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski.

CHIŞINĂU, 30 ian — Sputnik. Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a declarat că programul „Parteneriatului Estic" a eşuat, de aceea Guvernul Poloniei „a abandonat acest concept, considerându-l incorect", comunică RIA Novosti, citând Radio Polonia.

„Convingerea că prin intermediul UE poate fi promovată o politică estică eficientă, este un mit", a declarat el, adăugând că formatul parteneriatului creează doar iluzia, nu şi perspectiva efectivă de aderare la Uniunea Europeană pentru ţări ca Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia, Azerbaijan.

Cаммит стран G7 в Брюсселе. День второй - Sputnik Moldova
Politică
Merkel: „Parteneriatul estic” nu este un instrument de extindere a UE

Politica promovată de guvernul precedent (al partidului „Platforma Civică" — n.red.) s-a soldat cu o catastrofă, deoarece Euromaidanul a demonstrat inconsistenţa acesteia", a afirmat Waszczykowski.

Programul „Parteneriatului Estic" — proiectul Uniunii Europene orientat spre integrarea economică a statelor UE cu Georgia, Moldova, Ucraina, Armenia, Belarus, Azerbaijan — nu prevede însă şi eventualitatea obţinerii calităţii de membru al Uniunii Europene. Acum un an, Georgia, Moldova şi Ucraina au semnat Acordul de Asociere cu UE, care a şi fost ratificat deja de către majoritatea statelor membre. Totodată, Armenia şi Belarus fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică — o asociaţie de state creată în baza Uniunii Vamale, din care face parte şi Rusia.

Fluxul de știri
0