Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai multe analize pot fi excluse din lista celor acoperite de poliţa medicală

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaРоссийские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола
Российские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de lege, propus recent de Ministerul Sănătăţii pentru dezbateri, prevede excluderea mai multor analize din lista celor acoperite de asigurarea medicală.

CHIŞINĂU, 30 ian — Sputnik. În jur de 70 de analize medicale care sunt făcute actualmente din contul poliţei medicale, ar urma să fie efectuate în timpul apropiat contra plată. Astfel de modificări se conţin într-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat recent de Ministerul Sănătăţii pentru dezbateri publice, informează portalul e-sanatate.md.

Polita medicina - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Poliţa de asigurare medicală va costa anul acesta puţin peste 4 mii de lei

Potrivit sursei, documentul a fost transmis deja ministerelor spre avizare, iar în scurt timp urmează să fie prezentat Guvernului. Astfel, potrivit noilor modificări la Programul Unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, un șir de analize de înaltă performanță se exclud, ceea ce înseamnă că ele nu vor mai fi acoperite de polița de asigurare medicală.

Ministerul şi-a argumentat intenţia de a reduce lista serviciilor acoperite de poliţa medicală prin faptul că unele investigaţii s-ar dubla.

În nota informativă la modificările propuse, instituţia de resort precizează: „Are loc dublarea investigaţiilor paraclinice efectuate la trimiterea medicului de familie şi medicului specialist cu serviciile medicale de înaltă performanţă, un şir de servicii medicale de înaltă performanţă au un nivel scăzut de performanţă şi pot fi prestate de majoritatea instituţiilor; un şir de servicii contractate se prestează în număr foarte mic sau nu au fost prestate pe parcursul anilor 2012-2014; o parte dintre servicii nu se regăsesc în oferta de contractare prezentată de prestatori".

Printre serviciile de înaltă performanţă care urmează să fie excluse din lista celor achitate din contul poliţei de asigurare medicală figurează analize privind determinarea nivelului colesterolului, determinarea prezenţei bolilor reumatice, un şir de teste indicate în cazul Hepatitelor B, C şi D, determinarea bacteriei Pylori prin metoda citologică (bacterie care infectează mucoasa stomacului și a duodenului şi poate provoca boala ulceroasă),un şir de teste de rezonanţa magnetică nucleară, teste pulmonare, mamografie, mai multe examinări ecografice, inclusiv examinarea complexă, Investigaţia sângelui la markeri serologici ai infecţiei HIV/SIDA prin metoda imunoenzimatică ELISA cu eliberarea certificatului F.SIDA nr. 27/e şi altele.

Fluxul de știri
0