Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova riscă să piardă dreptul de vot la APCE

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaУчастие председателя Государственной Думы С.Е. Нарышкина в сессии ПАСЕ
Участие председателя Государственной Думы С.Е. Нарышкина в сессии ПАСЕ - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia regulament, imunități și afaceri instituționale a APCE a propus acreditarea delegației Republicii Moldova cu suspendarea automată a dreptului de vot, dacă nu va fi completată componenţa delegaţiei noastre la Strasbourg.

CHIŞINĂU, 29 ian – Sputnik. O rezoluţie cu privire la împuternicirile delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE a fost dezbătută în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Rezoluția a fost introdusă pe agenda sesiunii de iarnă a forului parlamentar de către 10 deputați din 5 țări diferite, conform procedurilor APCE. În textul documentului se constată reprezentarea politică incompletă în componența delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE.

Conform prevederilor Regulamentului APCE, Comisia regulament, imunități și afaceri instituționale a APCE a propus acreditarea delegației cu suspendarea automată a dreptului de vot, începând cu aprilie 2016, dacă până la acel moment situația rămâne neschimbată. 

APCE  ПАСЕ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
APCE îngrijorată de apariţia unei noi crize politice în RM

Potrivit membrilor delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE, motivul invocat reprezintă „o interpretare politică a unui aspect tehnic”, ceea ce a fost clarificat și confirmat prin votul final asupra rezoluției și amendamentelor propuse. În prezent, delegația Republicii Moldova la APCE este compusă din 7 membri, deși Republica Moldova are dreptul să fie reprezentată de 10 deputați.

Șefa delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE, Liliana Palihovici, a dat asigurări că lista completă a delegației Parlamentului Republicii Moldova va fi prezentată până în luna aprilie, atunci când va avea loc sesiunea de primăvară a forului parlamentar al CoE.

Totodată, membrii delegației parlamentare la APCE au menționat în cadrul dezbaterilor pe marginea rezoluției că Republica Moldova nu a prezentat lista membrilor delegației țării noastre la APCE întrucât deputații trebuie să treacă procedura acreditării în Legislativul de la Chișinău, ceea ce va fi posibil doar odată cu începerea sesiunii de primăvară, respectiv a ședințelor plenare.

Rezoluția a fost adoptată cu 77 de voturi, cu amendamentele înaintate de delegația Republicii Moldova. Astfel, a fost reconfirmată acreditarea delegației naționale a Republicii Moldova la APCE, fiind acordat timp până în luna aprilie pentru a fi completată lista membrilor, astfel încât să reflecte componența deplină a Parlamentului.

Fluxul de știri
0