Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Formula 2+3=0: două platforme „DA”, trei spații de comunicare și zero dialog

© Sputnik / Мирослав РотарьДеревья по обочине парковой дорожки напоминают свод в готическом соборе.
Деревья по обочине парковой дорожки напоминают свод в готическом соборе. - Sputnik Moldova
Abonare
Vinerea aceasta încheie o săptămână destul de bogată în evenimente, însă fără semne reale de scădere a tensiunii în societate.

CHIȘINĂU, 29 ian — Sputnik. Să trecem cu vederea astfel de circumstanțe cum ar fi amenințările aluzive de intentare a dosarelor penale — într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat — și războaiele compromisurilor. Să ne concentrăm atenția asupra procesului „pur politic". Aici, fără nici o îndoială, nu poți trece cu vederea apariția unei alte platforme cu denumirea „DA". De data aceasta, aceeași abreviere descifrându-se nu „demnitate și adevăr", ci „dreptate și adevăr". Cum s-ar zice, sesizați diferența.

Unul dintre fondatorii noii formațiuni a declarat că aceasta a fost înființată ca „platformă de comunicare cu actuala putere reprezentată de Parlament și Guvern". Însă mai mulți observatori, făcând o analogie cu neuitatul partid al comuniștilor-reformatori, au văzut în „DA" o clonă cu tentă preelectorală.

Igor Dodon Игорь Додон Ренато Усатый Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon și Usarîi vor adera vineri la Forumul Civic

Deoarece deocamdată nu există o a treia forță reală, puterea și opoziția își continuă „pas de deux"-ul. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a invitat în ajun pe liderii protestelor la o întâlnire, vineri dimineața, pentru „a propune unele soluții în vederea depășirii crizei politice", confirmând prin aceasta presupunerile noastre anterioare.

Însă liderii socialiștilor, „Partidului nostru" și Platformei „DA" au considerat că nu muntele trebuie să meargă la Mahomed. Ei i-au propus spicherului să parcurgă el cei o sută de metri de la reședința de stat până la hotelul din apropiere și să participe la cel de al doilea Forumului Civic convocat acolo.

Așadar, din punct de vedere topografic, două platforme pentru dialog (reale, nu virtuale) sunt deja foarte apropiate. Însă a fi apropiat nu înseamnă a fi alături, și, cu atât mai mult, împreună.

Sau poate aceasta este o impresie greșită?

Fluxul de știri
0