Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situaţie gravă în școlile și grădinițele din raionul Anenii Noi

© Sputnik / Evghenii PanasencoЭлектричество
Электричество - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe şcoli şi grădiniţe din localităţile raionului Anenii Noi riscă să fie debranşate de la reţeaua electrică, din cauza că aceste instituţii nu au bani pentru a-şi plăti facturile.

CHIŞINĂU, 27 ian – Sputnik. Din cauza că autoritățile centrale nu au transferat către cele raionale în jur de 14 milioane de lei, mai multe școli și grădinițe nu mai au bani pentru a asigura hrana copiilor, pentru a achita plata pentru resursele energetice, acestea riscând să fie debranșate de la rețea.

Компрессорная установка месторождения природного газа. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fabrica de cărămidă din raionul Anenii Noi a rămas fără gaze

Totodată, de la începutul anului, nici un pedagog nu și-a ridicat salariul. Însuși președintele raionului Anenii Noi, Alexandru Barbăroșie, i-a informat pe membrii cabinetului de miniștri și pe premierul Pavel Filip despre situația din această unitate administrativ-teritorială, în cadrul întrevederii pe care executivul a avut-o miercuri cu reprezentații administrației publice locale.

„De la începutul anului, până astăzi, 27 ianuarie, în bugetul raionului Anenii Noi nu a venit nici un bănuț. În fiecare zi suntem sunați de către cadrele didactice care ne întreabă care este situația. Nu pot fi alimentați copii în școli. Mai mult, în ultimele două zile, agenții economic care ne asigură cu gaze și curent electric ne trimit demersuri în scris în care ne anunță că vor debranșa instituțiile de la rețea. În Anenii Noi nu există nici un profesor care să-și fi ridicat salariu. Ei vin la noi în fiecare zi. Ca și în alte raioane, ei ne întreabă de ce instituțiile de învățământ nu au primit banii pentru sfârșitul lui 2015”, a declarat preşedintele raionului Anenii Noi, Alexandru Barbăroşie.

Ministerul Finantelor al RM - Sputnik Moldova
Ministerul Finanțelor explică de ce nu transferă bani în bugetele locale

Acesta a mai menţionat că, din cauza instabilității politice, a guvernului provizoriu, în lunile octombrie, noiembrie, decembrie, instituțiile bugetare au primit finanțări doar pentru salarii și pentru a achita costurile pentru resursele energetice.

„Multe instituții ne prezintă acte prin care ne confirmă că au rămas cu bani nevalorificați din buge, de sute de mii de lei, care trebuiau să fie folosiți la dezvoltarea acestor instituții. Urmează să le dăm un răspuns. Vrem ca dumneavoastră să ne spuneți care este răspunsul pentru ei. Și care va fi situația în următoarele luni? Vor primi bani doar pentru salarii și pentru resursele energetice sau și pentru dezvoltare și ceea ce este prevăzut de buget, câte 9 603 lei pentru fiecare copil școlarizat? Multe din aceste instituții nu au primit acești bani și acum nu pot să-și permită nici strictul necesar, cum ar fi ca să asigure buna funcționare a cantinelor, să facă curățenie și toate cele necesare unei școli sau grădinițe de copii. În special, Consiliului Raional Anenii Noi nu i s-au transferat din buget în jur de 14 milioane de lei pentru 2015, dintre care 10 milioane sunt destinați Educației. Astăzi, pentru a asigura strictul necesar, Consiliul Raional are nevoie de 10 milioane de lei”, a declarat preşedintele raionului Anenii Noi.

Fluxul de știri
0