Gazele ruseşti pentru România - mai ieftine decât cele autohtone

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
Preţul gazelor ruseşti importate în România la sfârşit de ianuarie a fost mai mic decât preţul producţiei interne, a anunţat deputatul român Iulian Iancu, citat de Business Advisor.

CHIŞINĂU, 27 ianuarie – Sputnik. România a importat în perioada celor mai geroase zile din luna ianuarie gaze din Rusia la un preţ mai mic decât cel al gazelor din producţia internă. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor din România, Iulian Iancu.

“Zilele trecute, când a fost ger, am avut o surpriză foarte mare să constat că am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în vârf de consum, la un preţ sub cel de producţie internă, faţă de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cât plăteam pe vremuri”, a menţionat deputatul român, citat de portalul român Business Advisor.

Reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Julia Otto şi Octavian Costaş - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni, deocamdată la stadiul discuţiilor

Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, Romania a înregistrat un vârf de consum de gaze naturale din cauza temperaturilor extrem de scazute, care s-a cifrat în aceasta perioadă la 62 de milioane de metri cubi pe zi, cu precizarea că într-o zi normală de iarnă, consumul se situează în jurul valorii de 50 de milioane de metri cubi.

Portalul mai precizează că în ultimul raport lunar publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) valoarea preţului gazelor ruseşti de import în luna septembrie 2015 a fost de 258 de dolari pe mia de metri cubi sau 93 de RON pe MWh, cu doar 15 la sută mai mare decât cel de producţie internă.

Producţia internă din România de gaze naturale în luna septembrie 2015 a asigurat 99,97 la sută din consumul ţării.

Fluxul de știri
0