Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

FMI va primi o scrisoare de la premierul moldovean Pavel Filip

© Flickr / Shiny Things / Accesați arhiva multimediaШтаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне
Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip susţine că guvernul pe care îl conduce este pregătit să primească în Republica Moldova o vizită a misiunii FMI. O scrisoare care conţine această invitaţie va fi expediată miercuri către FMI, susţine Prim-ministrul Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 27 ian – Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip a anunțat că va expedia miercuri o scrisoare Fondului Monetar Internațional, prin care îi va solicita instituției financiare internaţionale iniţierea negocierilor în vederea semnarii unui nou acord cu țara noastră.

Premierul Pavel Filip s-a arătat încrezător că Guvernul va negocia în curând un nou acord cu Fondul Monetar Internațional. El a precizat că după scrisoarea expediată, o misiune FMI va sosi la Chișinău chiar în zilele apropiate.

„Astăzi voi semna o scrisoare către Fondul Monetar Internațional. Evident că nu este doar o scrisoare semnată, este rezultatul unor discuții pe care le-am avut cu reprezentații Fondului Monetar Internațional. Avem o deschidere foarte bună. Deci, este o scrisoare coordonată. Asta ar însemna că, cât mai curând posibil, vom avea o primă misiune din partea Fondului Monetar Internațional, astfel ca în următoare etapă deja să avem misiunea pentru a negocia un acord cu FMI”, a declarat premierul.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Filip nu vrea doar bani de la FMI

Pavel Filip susține că țara noastră are nevoie de un nou acord cu FMI nu doar pentru a împrumuta bani, dar și pentru ca această instituție internațională să-și asume și rolul de supraveghetor al situației din Republica Moldova.

„Vreau să vă spun că este foarte important să avem un acord semnat cu FMI. Foarte multă lume înțelege acest acord doar ca pe o posibilitate de a împrumuta bani. Nu lucrul acesta este cel mai important. Cel mai important este că atunci când ai un acord cu FMI, asta înseamnă stabilitate în relațiile cu partenerii externi. Asta ar însemna și deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene și nu numai. Îmi pare rău că în 2011 nu a fost semnat un acord cu FMI, pentru că dacă era acest acord, poate nu ar fi fost acea fraudă bancară, pentru că acordul cu FMI înseamnă și responsabilitate, dar și îndeplinirea condițiilor care le pun ei. Asta ar însemna că ei și veghează această situație. Or, acesta este și principiul meu: trebuie să ne creăm reguli de joc și condiții peste care nu putem trece nici noi singuri. Atunci putem fi convinși că vom avea rezultate pozitive”, a mai declarat premierul Filip.

Fluxul de știri
0