În ce condiţii ar putea renunţa SUA şi UE la sancţiunile împotriva Rusiei

© Sputnik / Эдуард Песов / Accesați arhiva multimediaВстреча главы МИД РФ С.Лаврова с государственным секретарем Соединенных Штатов Америки Дж.Керри
Встреча главы МИД РФ С.Лаврова с государственным секретарем Соединенных Штатов Америки Дж.Керри - Sputnik Moldova
Abonare
Din cauza problemelor din Siria şi a crizei migraţiei din Europa, conflictul ucrainean nu va mai fi singurul subiect care determină starea relaţiilor cu Rusia, iar asta înseamnă că UE şi SUA ar putea renunţa la sancţiuni, scrie Bloomberg.

CHIŞINĂU, 27 ianuarie — Sputnik. Accentuarea crizelor geopolitice, de la Siria până la Libia, impune unele ţări să-şi revadă politica de sancţiuni împotriva Rusiei, stabilite anterior din cauza Ucrainei, iar această situaţie nouă va contribui la „cooptarea celui mai influent jucător diplomatic” în persoana preşedintelui Vladimir Putin, scrie agenţia americană Bloomberg.

În articol este subliniat faptul că în ultimul timp foarte mulţi funcţionari de rang înalt din Statele Unite ale Americii şi ţările Uniunii Europene propun „menţinerea unei relaţii pozitive cu Rusia”.

„În ultimul timp observăm semnale puternice ale procesului de conciliere. S-ar părea că toate părţile promovează tot mai vizibil ideea reglementării haosului geopolitic actual”, scrie agenţia, citându-l pe principalul strateg al pieţelor în curs de dezvoltare Commerzbank AG, Simon Quijano-Evans.

Флаг террористической группировки Исламское государство. Архивное фото - Sputnik Moldova
Lupta comună contra terorismului va slăbi sancţiunile impuse Rusiei de Occident

În acelaşi timp, menţionează Bloomberg, Rusia nu a fost niciodată exclusă din procesul de negocieri în cele mai importante probleme internaţionale, întrucât Europa are relaţii economice istorice cu Moscova şi acum înregistrează pierderi considerabile din cauza crizei diplomatice.

În afară de aceasta, necesitatea rezolvării crizei siriene determină ca problematica ucraineană să nu mai fie una de bază pe ordinea de zi a ţărilor europene, deoarece Uniunea Europeană se confruntă zilnic cu „grupuri mari de migranţi” care vin din Siria.

„Criza ucraineană nu va mai fi singura condiţie determinantă pentru politicieni”, constată Bloomberg.

Şi SUA, în încercarea de a „linişti partenerii europeni care sunt nemulţumiţi de sancţiuni”, dau semnale despre posibila diminuare a măsurilor restrictive, scrie agenţia.

„Kerry menţine posibilitatea anulării sancţiunilor, însă Rusia trebuie să coopereze în problemele ce ţin de Ucraina şi Siria”, consideră Marc Katz, profesor de politologie şi administrare de stat la Universitatea George Mason din SUA.

Fluxul de știri
0