Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tariful la gazul natural livrat consumatorilor, micşorat cu 11%

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГазовая комфорка
Газовая комфорка - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 februarie, consumatorii finali vor plăti cu aproape 11% mai puţin pentru gazele naturale. ANRE a redus marţi tarifele la gazul natural pentru consumatori.

CHIŞINĂU, 26 ian – Sputnik. Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a micşorat, marţi, 26 ianuarie, tarifele medii la gazele naturale.

Tariful mediu final la gazele naturale furnizate de întreprinderile SA „Moldovagaz” a fost diminuat cu 10,9 la sută, de la 6.222 lei pentru o mie de metri cubi, tarif stabilit în noiembrie anul trecut, la 5.545 lei, cu 677 lei mai puţin.

Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Calmâc: gazul rusesc va fi mai ieftin pentru Moldova în primul trimestru

Pornind de la mărimea noului tarif mediu final la gazele naturale, ANRE a calculat şi aprobat următoarele tarife finale de furnizare a gazelor naturale pe categorii de consumatori finali:

pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 30 metri cubi – 5.892 lei pentru o mie de metri cubi;

pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de peste 30 metri cubi – 6.138 lei pentru o mie de metri cubi.

Potrivit ANRE, diminuarea tarifelor la gazele naturale a fost determinată de doi factori principali şi anume reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale importate din Federația Rusă şi modificarea Legii cu privire la gazele naturale și a Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale.

La stabilirea noilor tarife la gazele naturale, ANRE a luat în calcul și prețul estimativ de achiziție a gazelor naturale din Rusia pentru anul în curs în mărime de 199.72 dolari pentru 1000 o mie de metri cubi, în descreştere cu 60,57 dolari faţă de trimestrul patru al anului trecut.

Noile tarife la gazele naturale vor intra în vigoare la 1 februarie 2016.

Fluxul de știri
0