Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calmâc: gazul rusesc va fi mai ieftin pentru Moldova în primul trimestru

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei dispune de informații prealabile privind prețul la gazul rusesc în primul trimestru al anului 2016, însă partea moldovenească așteaptă datele oficiale de la partenerii ruși.

CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. Gazul rusesc, livrat Moldovei în primul trimestru al anului 2016, va fi mai ieftin decât anul trecut, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă vicepremierul, ministrul Economiei Octavian Calmâc.

El a afirmat că Ministerul Economiei are informații prealabile în ceea ce privește prețul la gazul rusesc, dar partea moldovenească așteaptă datele oficiale de la partenerii ruși.

"Calculele le prezintă "Gazprom", pornind de la indicatorul mediu al contractelor concernului cu partenerii din Europa. Noi cunoaștem cifra preliminară. Așteptăm confirmarea oficială din partea "Gazprom", a spus Calmâc.

Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Republica Moldova
ANRE a aprobat revizuirea formulei de calculare a tarifelor la gaze

El a mai adăugat că datele finale se vor cunoaște către ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, la care se planifică examinarea problemei tarifelor la gaz pentru consumatorii finali, cu luarea în calcul a anulării "amendamentului Furdui" și reducerea prețului de cumpărare a gazului rusesc.

"Este clar că prețul la gaz va fi mai mic decât în anul trecut", a menţionat Calmâc.

El a subliniat încă o dată că există toate premisele pentru reducerea tarifului final pentru consumatori cu 10%.

Din 2008, prețul la gazul livrat de "Gazprom" pentru "Moldovagaz" se stabilește în fiecare trimestru după o formulă care ia în calcul indicele de modificare a prețului la motorină și păcură. Potrivit rezultatelor primului trimestru al anului 2015, prețul contractual la gazul rusesc cumpărat de Moldova a constituit 310,96 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, ceea ce e cu 55,39 de dolari mai puțin în comparație cu indicatorii din aceeași perioadă a anului 2014. În trimestrul doi, prețul a fost de 252,5 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în trimestrul trei — de 204 dolari.

Fluxul de știri
0