Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul așteaptă astăzi vești de la benzinării și de la București

© Sputnik / Сергей Субботин / Accesați arhiva multimediaВид города Бухареста
Вид города Бухареста - Sputnik Moldova
Abonare
Mișcările de pe arena politică internă și externă sunt capabile, fiecare în felul său, să influențeze asupra situației de impas care s-a creat în țară.

CHIȘINĂU, 26 ian — Sputnik. Șeful Cabinetului de Miniștri al RM, legitimitatea căruia este contestată de către participanții la acțiunile de protest antiguvernamentale, întreprinde marți în prima sa vizită peste hotare în calitate de premier. Conform tradiției statornicite în cercurile guvernante de la Chișinău, punctul de destinație va fi București. Acolo Pavel Filip urmează să aibă o întrevedere cu omologul său român, Dacian Cioloș.

Oficial, s-a anunțat că părțile vor discuta despre relațiile bilaterale, inițiativele și proiectele comune, precum și despre realizarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Primele acţiuni ale lui Pavel Filip

Ceea ce nu s-a spus este că oaspetele, foarte probabil, va face tot posibilul pentru a obține creditul românesc care a fost promis de statul vecin, iar apoi amânat până la clarificarea situației politice din RM.

Pentru actualii guvernanți de la Chișinău, această vizită are în primul rând o importanță de imagine, iar însuși faptul stabilirii contactelor la nivel interstatal devine un argument în favoarea legitimității și recunoașterii Guvernului.

Ar mai fi vorba și despre un alt atu. Începând cu ziua de azi, chișinăuienii, în special cei care dispun de mijloace proprii de transport, s-ar putea aștepta ca, după scăderea prețului la motorină, să se ieftinească și benzina. Autoritățile au promis ferm acest lucru. Totuși, mulți proprietari de automobile, fără a mai vorbi de economiști, consideră că, în contextul evoluției prețurilor la petrol pe piața internațională, prețul combustibilului în RM ar trebui să se reducă nu doar cu vre-o câteva procente, ci chiar de câteva ori. Acest argument este vehiculat și în discursurile liderilor protestatarilor.

Aceştia, cel mai degrabă, se vor limita pe parcursul zilei de marţi, la fel ca şi în ajun, doar la critici. Liderii opoziţiei au declarat luni seara, în cadrul unor emisiuni la câteva posturi de televiziune, că timpul acţiunilor va veni joi, şi depinde de autorităţi ce paşi concreţi vor fi întreprinşi.

Fluxul de știri
0