Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ANRE a aprobat revizuirea formulei de calculare a tarifelor la gaze

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональное агентство по регулированию в энергетике
Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit economiștilor, consumatorii vor plăti cu aproximativ 5 la sută mai puțin pentru gazele naturale.

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. Consiliul administrativ al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la ședința sa de miercuri rectificările la metodologia de calculare a tarifelor la gaze, aprobate de ANRE la 22 august 2014.

Controlul asupra executării hotărârii respective îi va reveni direcției tarife și analize economice a ANRE.

Budownictwo gazociągów - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Misterul „amendamentului Furdui” şi tarifele la gaz, pe înţelesul tuturor

În noiembrie 2015, Parlamentul RM a anulat rectificarea la Legea „Cu privire la gazele naturale" care prevedea achitarea de către consumatori a „serviciilor de transportare a gazelor în regim de tranzit".

La acea dată, Sergiu Ungureanu, specialist în domeniul energeticii, a declarat pentru Sputnik că în acest mod tariful la gaze pentru consumatorii finali trebuie să se reducă cu circa 5%. Potrivit expertului, prevederea care a fost anulată stipula ca în tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali să fie inclus şi costul tranzitului gazelor pe teritoriul Moldovei, inclusiv a acelui volum de gaze pe care consumatorii îl primeau din țările Uniunii Europene.

ANRE a introdus la 12 noiembrie 2015 tarife majorate la gaze. Astfel, la un consum lunar de până la 30 m cubi de gaze, consumatorul final achită în prezent câte 6,55 lei pentru 1 m cub. În cazul depășirii acestei limite, prețul unui metru cub de gaze se ridică până la 6,83 lei. Până în prezent, ANRE nu a adoptat decizia cu privire la reducerea tarifelor la gaze.

Fluxul de știri
0