Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Economiei are o agendă ambiţioasă pentru 100 de zile

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Noul ministru al Economiei, Octavian Calmâc, a anunţat că instituţia pe care o conduce şi-a propus să realizeze un plan ambiţios în primele 100 de zile de activitate după învestirea noului Guvern.

CHIŞINĂU, 25 ian – Sputnik. Ministerul Economiei a făcut publică agenda Ministerului Economiei pentru primele 100 de zile de le învestirea actualului Guvern condus de democratul Pavel Filip.

Aceasta a fost prezentată luni de către ministrul Economiei, Octavian Calmâc, într-o conferinţă de presă.

министерство экономики ministerul economiei - Sputnik Moldova
Ministerul Economiei susţine o iniţiativă importantă pentru mediul de afaceri

Potrivit ministrului Calmâc, măsurile planificate pentru primele 100 de zile urmăresc, întâi de toate, stabilizarea situaţiei economice într-un termen cât mai scurt, după care să se revină la o creştere economică.

În acest scop, a menţionat Calmâc, „echipa Ministerului Economiei va realiza peste 80 de acțiuni concrete în domeniile gestionate”, iar „prioritatea absolută și imediată vizează reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional în vederea semnării unui nou Memorandum cu privire la politicile economice și financiare”

O altă prioritate este asigurarea realizării angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere/DCFTA pe întreg teritoriul țării, inclusiv în regiunea transnistreană.

Încă un domeniu în care sunt planificaţi paşi rapizi este „dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului legislativ-normativ”. În acest sens urmează a fi elaborate şi promovate 14 proiecte de legi, care ţintesc implementarea unor reforme menite să orienteze procesele economice spre eficienţă, productivitate şi competitivitate. Instituţia subliniază că acest lucru se va face inclusiv în scopul asigurării şi avansării transpunerii prevederilor acquis-ului comunitar în legislația națională.

De asemenea, Ministerul Economiei şi-a mai propus să amelioreze mediul de afaceri şi să contribuie la sporirea competitivității prin prisma prevederilor DCFTA, implementarea reformei regulatorii, lansarea ghișeului unic pentru autorizațiile în construcții și comerț.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul guvern va trebui să înfrunte cel puțin trei constrângeri economice

Instituţia mai anunţă că va acorda o atenţie aparte stimulării activităţii antreprenoriale la nivelul tuturor regiunilor, iar pentru atragerea investiţiilor străine pe platformele industriale existente și dezvoltarea infrastructurii de afaceri va fi creat Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională, platformă prin intermediul căreia va fi facilitată intrarea investitorilor pe piață. De asemenea, vor fi promovate câteva proiecte normative ce vor îmbunătăți activitatea parcurilor industriale, inclusiv unul pentru extinderea Parcului Industrial „CAAN” și crearea Parcului Industrial „Cahul”. În această perioadă va fi creat cadrul instituțional și operațional pentru demararea implementării creditului polonez pe componenta industrială în volum de circa 20 mil. Euro. Vor fi dezvoltate mecanisme noi de consolidare şi eficientizare a activităţii ZEL-urilor. De asemenea, va fi elaborat și promovat proiectul legii cu privire la concesiuni într-o abordare nouă.

Ministrul a mai anunţat că în vederea stimulării exporturilor atât pe piețele tradiționale, cât și pe noi piețe internaționale, „va fi menținut dialogul strategic privind cooperarea sectorială pe comerțul dintre RM și UE.

„Vom finaliza procedurile de ratificare a Acordului OMC privind facilitarea comerțului şi Acordului de comerț liber cu Turcia. Totodată, vom încerca să restabilim şi să dinamizăm relaţiile comerciale cu Federaţia Rusă în vederea reluării exporturilor produselor moldovenești pe piața rusă, dar și cu Ucraina, inclusiv prin organizarea în trimestrul I, 2016 a Comisiilor mixte interguvernamentale cu aceste două țări. În paralel, vom demara negocieri cu 5 state în vederea semnării acordurilor privind promovarea și protejarea investițiilor: Emiratele Arabe Unite, Regatul Maroc, Oman, Turcia, Republica Federală Brazilia”, a declarat ministrul Economiei.

Demnitarul s-a referit şi la domeniul energetic. „În domeniul energetic, conform ”Agendei – 100” urmează transpunerea Pachetul legislativ energetic III și implementarea proiectelor de interconexiuni în sectorul energetic și promovarea eficienței energetice”, se menţionează serviciul de presă al Ministerului Economiei, adăugând că, potrivit ministrului Octavian Calmâc, „vor fi depuse eforturi pentru semnarea unor contracte noi de furnizare a energiei electrice la condiţii favorabile, începând cu 01.04.2016”.

Fluxul de știri
0