Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Economiei susţine o iniţiativă importantă pentru mediul de afaceri

© Sputnik / Мирослав Ротарьминистерство экономики ministerul economiei
министерство экономики ministerul economiei - Sputnik Moldova
Abonare
O iniţiativă privind reducerea taxelor vamale la o serie de materii prime utilizate în activităţile industriale din Republica Moldova este susţinută de Ministerul Economiei.

CHIŞINĂU, 25 ian – Sputnik. Ministerul Economiei susţine reducerea până la 1 la sută a taxei vamale la importul materiei prime pentru mărfurile industriale. Despre aceasta se spune într-un comunicat difuzat de serviciul de presă al instituţiei.

Sursa oficială subliniază că „pentru asigurarea unui climat investiţional favorabil în Republica Moldova şi a condiţiilor de activitate prietenoase pentru mediul de afaceri, Ministerul Economiei susţine iniţiativa deputaţilor de reducere a mărimii taxelor vamale până la 1 % la unele materii prime utilizate de companiile din industria de prelucrare”.

Урожай зерна - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cifre sumbre despre exporturile şi importurile efectuate anul trecut de Moldova

În acest sens Ministerul Economiei a şi avizat pozitiv amendamentele la Legea privind aprobarea nomenclaturii combinate a mărfurilor a fost transmis Guvernului pentru aprobare.

Referindu-se la necesitatea operării modificărilor respective, instituţia a precizat că datorită acestora nu va fi blocată activitatea şi planurile de extindere ale companiilor care activează în Moldova în regim drawback. Totodată, va fi atenuat efectul interzicerii regulilor drawback, prin faptul că au fost elaborate amendamente la legea privind aprobarea nomenclaturii combinate a mărfurilor, care prevăd reducerea de la 5%, 6,5%, 8%, 10% până la 1% a mărimii taxelor vamale pentru unele materiale folosite în calitate de produse suplimentare pentru producţie finită de către companiile din industria de prelucrare.

O altă precizare a Ministerului Economiei este că acesta „se implică activ în discuţii cu autorităţile UE pentru anularea clauzei din Protocolul II, art. 14 al Convenţiei Pan Europene, care interzice folosirea regulilor fiscale drawback”.

Fluxul de știri
0