Astronautul american și-a împărtășit "visele spațiale"

© НАСАМКС
МКС - Sputnik Moldova
Abonare
Participanții la sesiunea de întrebări și răspunsuri au aflat de la acesta mai multe detalii despre viața pe Stația Spaţială Internațională (ISS).

CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. În imponderabilitate visez visuri "nebunești" despre Pământ și cosmos, le-a spus astronautul Skott Kelly utilizatorii rețelei globale.

Americanul, care execută funcția de comandant al stației și pe cea de "botanist" principal, și-a marcat într-un mod inedit cea dea 300-a zi de aflare la bordul ISS, organizând o sesiune online de întrebări și răspunsuri pe popularul portal Reddit, ai cărui utilizatori au avut posibilitatea să-i pună lui Kelly tot felul de întrebări.

Una dintre cele mai populare a fost întrebarea despre poza în care doarme Kelly în cosmos, cum reușește să adoarmă și ce visează în imponderabilitate. Astronautul a povestit că e nevoit să adopte "poza mumiei", punând mâinile pe piept pentru a adormi, deoarece altfel mâinile i s-ar bălăbăni neplăcut în aer.

O altă consecință interesantă a vieții în cosmos, după cum a povestit Kelly, sunt visele "nebunești" despre Pământ și cosmos pe care le are la bordul Stației Spaţiale Internaționale.

Соединение ПВО С-300 заступило на боевое дежурство - Sputnik Moldova
Rusia
Sistemul rus de monitorizare spaţială îşi sporeşte capacităţile

Kelly a explicat că în cosmos e mai greu să adormi decât pe Pământ, pentru că din cauza lipsei de gravitație corpul de fapt ocupă aceeași poziție în somn ca și în timpul "zilei", ceea ce nu-ți permite să te relaxezi. Astronautul a recunoscut că, de fapt, el doarme în general rău și de multe ori este nevoit să-și astupe urechile pentru a se izola de diverse aparate care zumzăie şi produc zgomot la bordul stației.

Astronautul le-a vorbit utilizatorilor şi despre un alt lucru neobișnuit şi anume despre cum miroase cosmosul.

Potrivit acestuia, pe stație de obicei miroase a antiseptice, dar există și segmente unde miroase a "ladă de gunoi". Pe de altă parte, cosmosul deschis, dacă e să deschizi și apoi să închizi trapa, miroase, după cum a spus Kelly, a "metal incandescent".

Kelly consideră că cel mai neobișnuit lucru care se întâmplă cu un cosmonaut sau astronaut pe o stație spaţială este că bătăturile de la picioare treptat trec de la sine. După câteva luni de trai la bordul stației, călcâiele lui Kelly au devenit moi şi fine asemenea piciorușelor unui copil.

Fluxul de știri
0