Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul Filip ajunge marţi la Bucureşti. Vezi cu cine se va întâlni

© Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al RMPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Pavel Filip va merge la Bucureşti în prima sa vizită oficială în calitate de prim-ministru, unde se va întâlni cu omologul său Dacian Cioloş. Ulterior, acesta se va deplasa şi la Bruxelles.

CHIŞINĂU, 25 ian — Sputnik. Într-un comunicat al guvernului se menţionează că întâlnirea de marţi, 26 ianuarie, a celor doi premieri a fost convenită în cadrul unei convorbiri telefonice. Pavel Filip şi Dacian Cioliş vor discuta chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, „precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti".

În cadrul întrevederii, premierii român şi moldovean vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană, mai precizează serviciul de presă al Guvernului.

După Bucureşti, şeful Cabinetului de Miniştri de la Chişinău, va ajunge şa Bruxelles, pentru a discuta cu partenerii de dezvoltare.

Aceste vizite au loc pe fundalul unei situaţii deosebit de tensionate la Chişinău. Opoziţia de centru-stânga şi platforma DA au contestat în cadrul unor ample acţiuni de protest învestirea noului guvern şi insistă în continuare pe alegeri anticipate.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În miez de noapte, Guvernul Filip a depus jurământul în faţa şefului statului

În Rezoluţia adoptată în cadrul mitingului de protest din 24 ianuarie, manifestanţii au cerut demisia conducerii ţării, organizarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai târziu de luna aprilie curent, dar şi crearea premiselor legale pentru alegerea preşedintelui ţării în mod direct de către întregul popor.

Liderii protestatarilor au pus un ultimatum în faţa autorităţilor, declarând că vor aştepta până joi un răspuns la revendicările lor. În cazul în care acestea nu vor fi luate în considerare, manifestanţii promit să recurgă la acţiuni de nesupunere civică şi să blocheze mai multe drumuri naţionale, căi ferate, Aeroportul.

În contextul acestei situaţii tulbure la Chişinău, autorităţile române şi-au declarat susţinerea pentru executivul instalat în Republica Moldova, imediat după învestirea acestuia.

Astfel, preşedintele României, Klaus Iohannis, a apreciat că prin învestirea noului Guvern, care își declară prioritară opțiunea proeuropeană, ţara noastră a realizat un pas important în depășirea crizei politice.

„Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Noul Guvern de la Chișinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante trebuind să fie demarate și realizate. Urmăresc cu atenție evoluția de pe scena politică de la Chișinău și îi asigur pe partenerii noștri de întregul sprijin al României", a transmis în mesajul său preşedintele Iohannis.

Rămâne de văzut dacă susţinerea Bucureştuilui va fi un atu pentru Guvernul Filip şi dacă opoziţia va fi impresionată de acesta.

Fluxul de știri
0